FACEBOOK

Светофар на ул.Раковски и ул. Аксаков – защо???

В най-напрегнатия участък на ул. Раковски, където и сега е трудно придвижването, трафикът ще бъде още по-затруднен с нов светофар. Той ще регулира дори завоя надясно от главната улица към нейната спокойна пряка със специално устройство, което е наистина удивително и абсолютно ненужно.

Изглежда не е помислено, че поради не особено голямата широта на участъка, и краткото отстояние от едно от най-натоварените кръстовища в целия град – между ул. Раковски и жълтите павета, където левият завой към нея е без друго затрудняван от огромния интерес, ще се получи страшна тапа. Най-малко заради факта, че светофарът откъм бул. Цар Освободител изисква дълго чакане и често шофьорите не смогват да се изтеглят навреме, блокират движението, или пък немалко от тях минават на червено.

Само напомняме, че неясно защо, без да е свързана с друга откъм бул. Цар Освободител или откъм бул. Патриарх Евтимий, и от двете страни на ул. Раковски има велоалея. Тя стеснява движението, тъй като го набутва в едно платно, а това е крайно недостатъчно за основна пътна артерия, която свързва невралгични точки на центъра. Само напомняме, че наред с денонощен, неспирен поток от автомобили, по Раковски минават съчленените тролейбуси на линия номер 9, както и точно в частта от бул. Цар Освободител до ул. Гурко, автобусите на линия ТМ 10, където рядко във возилата могат да се видят повече от двама пътници, но пространство в трафика се заема много.

На всичко отгоре, даже през дългия летен сезон, когато би се очаквало най-много хора да я използват, рядко се забелязваше дори колоездач на час по нея, и то само в едната посока. През останалите сезони, по климатични причини, интересът към специално предназначеното за колоездачи трасе е още по-малък. Разнищили са се за по-малко от година и повечето ограничители, отделящи велоалеята от автомобилната лента.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени