FACEBOOK

СОС гласува по-високите данъци на най-замърсяващите коли

Столичният общински съвет прие предложението на кмета на София Йорданка Фандъкова за повишаване на данъците за най-замърсяващите и мощни автомобили в София, както и на данъка за възмездно придобиване на имущество, предаде БТА.

СОС прие увеличение на данъците върху автомобилите с по-нисък екологичен стандарт, както и данъка върху възмездно придобиване на имущество. За колите с най-малка мощност увеличението е от 3 до 10 лв., като то е за автомобилите с по-ниски екостандарти. За автомобилите до 100 конски сили, които са най-масовите, увеличението е между 7 и 40 лв., като 40 лв. е за колите с екостандарти 0,1,2. За автомобилите със стандарти 3 и 4 увеличението е със 17 лв. От тази промяна Столичната община очаква да събере около 18 млн.лв. през 2020 г.

„Най-замърсяващите автомобили трябва да плащат повече от автомобилите, които не цапат толкова околната среда, каза пред журналисти кметът на София. Всички говорим за по-чист въздух, затова и смятам, че това е най-логичната мярка. София е последната столица, в която съществуваше тази несправедливост до момента”, посочи Фандъкова.

„За осигуряване на повече средства в кварталите и ремонт на квартални улици и тротоари кметът на София предложи и СОС прие промяна в данъка за възмездно придобиване на имущество. Това са средствата, които общината придобива от сделките с имоти или с автомобили”, поясни Фандъкова.

Според нея е справедливо тези средства да бъдат насочени към подобряване на инфраструктурата в кварталите. Предложението на общината е данъкът от 2,5 процента, както е в момента, да бъде повишен на 3 процента. Тоест увеличението е с 0,5 процента.


Фандъкова съобщи, че в София годишно се правят около 115 000 сделки с имоти и автомобили като над половината от тях са с декларирана стойност под 2 000 лв., което означава 50 лв. данък.

Очакваните допълнителни приходи от този данък са около 20 млн.лв., с които ще бъдат гарантирани повече средства за ремонт на улиците и тротоарите в кварталите. Очакваните допълнителни приходи от този данък са около 20 млн.лв., с които ще бъдат гарантирани повече средства за ремонт на улиците и тротоарите в кварталите. Половината от тези средства ще бъдат предоставени директно на районните кметове за изпълнение на техните програми за ремонт на улици и тротоари. Останалата половина от средствата ще бъдат в програмата на общината за тези ремонти”, каза Фандъкова.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени