FACEBOOK

Руди Гела скара партиите и забатачи няколко комисии

Депутатите си разпределиха част от парламентарните комисии в 48-ото НС. Постоянните органи ще бъдат общо 25, като се очаква следното разпределение: 7 за ГЕРБ-СДС, 5 за Продължаваме Промяната (ПП), 4 за ДПС, по 3 за Възраждане и БСП, 2 за Демократична България (ДБ) и 1 за Български възход (БВ). Крайното разпределение обаче забуксува заради една от комисиите.

Изборът започна със скандал между Сараите и Промяната относно ръководството на младежта и спорта. От партията на Кирил Петков се оплакаха, че тя била обещана на тях, но късно в сряда им било съобщено, че отива при ДПС, а за ПП е отредена тази за правата на човека.

Шефът на ПГ на партията Андрей Гюров заяви, това не е станало на председателски съвет. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ отвърна, че формацията му е изчакала всички да си заявят комисиите и е поискал онези, които не са били пожелани от никого.

Той подчерта, че още в началото спортната е била заявена само от ДПС.

Кирил Петков пък заяви, че след като комисията е била отредена на ПП, някой се е обадил на Сараите и на ГЕРБ и е помолил спортната комисия да не е на партията му. Той посочи, че според самия Василев става дума за Дондуков 2.

"Знаете ли защо - защото бившият министър на спорта Радостин Василев (Руди Гела) подаде сигнал срещу служебния министър Весела Лечева в КПКОНПИ", обяви той. По думите му, ДПС иска "да си върне спортa", защото не иска Руди да председателства. Напомняме, че при Василев в ММС кантората на Лена Бориславова и Никола Минчев взе чутовен хонорар от 117 000 лв. държавни пари за консултация по сделка за разширяване на ст. Бг армия, за която предварително се знае, че не може да има, понеже СО не дава плячкосване на Борисовата градина. Напомняме, също за невидимата "реклама" на тотото в метрото за 2 млн. лв. и др. източвания на бюджета при Р. Василев като министър на Промяната.

Той получи и неочаквана подкрепа от БСП в лицето на Явор Божанков, който веднага се включи в спора и неясно в каква роля поиска обяснение. Детето-чудо на Позитано също прозря дългата ръка на президента Румен Радев и служебния му кабинет.

“Няма нужда депутатите еднолично да се вживяват в ролята на Рамбо”, посочи Карадайъ. Относно твърденията на Руди, че от президентството са се обаждали на ДПС, за да му се откаже председателското място в спорта, Карадайъ отговори с въпрос: "Ако Василев на вас ви каже, че сте камила, вие ставате ли камила? Дайте малко по-сериозно".

В крайна сметка стана ясно само, че зам.-шефове на спортната комисия ще бъдат: Красен Кралев от ГЕРБ, Илина Мутафчиева от ДБ и проф. Даниела Дашева от БВ.

Не бе избран шеф на органа по правата на човека, който трябва да отиде при ПП, именно защото още не са приети председателите на комисията по спорта и земеделието.

ГЕРБ взеха: енергийната с шеф Делян Добрев, по външна политика начело с Екатерина Захариева, по отбрана с Христо Гаджев, просветната поема Красимир Вълчев, а по взаимодействието с гражданското общество ще оглави Анна Александрова.

Експремиерът Петков става член на 2 комисии - по регионална политика и по вътрешна сигурност. В нея влизат още бившият шеф на МВР Бойко Рашков и Карадайъ. Тя ще бъде ръководена от ДПС, начело с  Хамид Хамид. Сараите получават  също и околната среда и водите с шеф Станислав Анастасов.
БСП взема социалната и демографската политика с председател Георги Гьоков, транспортната начело с Георги Свиленски и комисията по култура и медии с шеф Иван Ченчев, сигурно заради няколко месеца опит като PR на Гърнето в ЦСКА, а Христо Петров (Ицо Хазарта) от ПП е един от зам.-шефовете там. Членове в културата стават Корнелия Нинова и Костадин Костадинов.

Здравеопазването ще бъде ръководено от Промяната, като за председател избраха доц. Антон Тонев. Съпартийците на Петков получават и електронно управление с шеф Калина Константинова и въпросите на  ЕС начело с Деница Симеонова.
Туризмът ще бъде ръководен от Възраждане с председател Цончо Ганев.
Бившият служебен премиер, министър на отбраната и лидер на БВ Стефан Янев поема Комисията по превенция и противодействие на корупцията.

За органа по правни и конституционни въпроси ще се изчака Държавен вестник, за да може да се раздели на 2 отделни -  по правни въпроси и по конституционни въпроси, които след това да се попълнят от  НС. Очаква се те да бъдат разпределни между ДБ и ГЕРБ. Разгледането им е в петък заедно с комисията по земеделието, която също е спорна.

 Егор Глазунов


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени