FACEBOOK

Родна банкерка е участвала в корупционна схема за $ милиарди в Мозамбик

Българка пледира виновна пред съд в Ню Йорк по обвинения в пране на пари в рамките на корупционна схема в Мозамбик, съобщава БТА.

Детелина Събева, бивша служителка на швейцарската банка Креди Сюис (Credit Suisse), се призна за виновна пред съдия Уилям Кунц в Бруклин. Тя е един от тримата банкери от Креди Сюис, на които през януари американската прокуратура повдигна обвинения, че са били замесени в корупционната схема, включваща заеми за държавни компании в Мозамбик на стойност над 2 млрд. долара. Най-малко 200 млн. долара са били отклонени.
Швейцарската банка увери, че тримата обвиняеми са скрили от нея незаконните си дейности.

37-годишната Събева каза, че през 2013 г. шефът й Андрю Пиърс й доверил, че е взел подкуп от $ 1 млн. двъв връзка с кредит от $ 372 млн. за държавна компания в Мозамбик. Рушветът бил даден от Привинвест - базирана в Абу Даби компания, която имала договори с мозамбикски държавни фирми.

Според Събева Пиърс превел около 200 000 долара от подкупа по нейна банкова сметка. Съгласих се да приема и държа тези пари, въпреки че знаех, че са придобити от незаконна дейност, заяви тя.

Според прокурори, между 2013 и 2016 г., мозамбикски държавни компании са взели кредити за над $ 2 млрд. , гарантирани от правителството и уредени от Креди Сюис и още една инвестиционна банка, която не бе назована.

Снимка: facebook


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени