FACEBOOK

Рекордни 760 млн.лв. задължения на Топлофикация, взема 180 млн. за горене на боклук

180 млн. лв. от еврофондовете или половината от парите за управление на отпадъците в България за целия период 2014-2020 г. отиват за изгаряне на боклук на територията на Топлофикация - София. Прогнозната цена на съоръжението е 370 млн. лв., като останалата част от сумата ще дойде от заем в размер на 67 млн. евро от Европейската инвестиционна банка. ТЕЦ София ще го изплаща в следващите 30 години, пише Капитал.

С правителственото решение се дава съгласие Управляващият орган на ОПОС да подпише споразумение със Столичната община и Топлофикация за реализацията на проекта. Така дейностите по изграждане на инсталацията могат да започнат, преди Европейската комисия окончателно да одобри финансирането по проекта.

„Заради неясноти около екологичните, технологичните и финансовите параметри на проекта той стана обект на остри критики и в момента срещу него се водят 4 дела. Едното е срещу отказ от достъп до цялата документация на граждански сдружения, другото е срещу положителна оценка за въздействие върху околната среда от 2015 г., третото е срещу одобрението на заема от ЕИБ от Столичния общински съвет. Внесена е още една жалба - срещу отказа от провеждане на референдум, предложен от група общински съветници през октомври”, съобщи пред Капитал общинският съветник от Група 5 Иван Велков от Зелените.

Инсталацията за изгаряне на RDF гориво (refused derived fuel) е т.нар. трета фаза от системата за управление на отпадъци на София. Две от фазите ѝ вече са завършени: депо, площадка за компостиране и завод за механично и биологично третиране. Остатъчният продукт от обработката на отпадъци в завода край с. Яна е въпросното RDF гориво, което може да се използва за производство на топло- и електроенергия. Сега то се изгаря в циментови заводи из страната.

Инсталацията за горене трябва да затвори цикъла и да осигурява безплатно гориво за теца. Изчисленията на общината са, че благодарение на новата мощност Топлофикация ще спестява 65 млн. куб. м природен газ на година, или 15 до 18 млн. евро на година. Това би довело до намаляване с около 6% на сметките за парно. Което няма да стане, защото от края на 2019 г. с пускането на турски поток, вместо да вземаме транзитни такси за газ на комшиите, Анкара ще ни цака, тъй като синьото гориво вече ще тече от поробителите към нас, а не обратно, както беше от соцвреме насам. Цената на газа ще скочи с няколко процента.

Притесненията са свързани с избора на площадка - инсталацията ще бъде изградена на територията на ТЕЦ София, което означава, че горивото (говори се за 500 тона на ден) ще се извозва всеки ден от завода за боклук до столицата. Това са рискове за екологията и огромни разходи, които биха се спестили при разполагане на мощността далеч от града – в завода за боклук в Гара Яна.

Други екологични притеснения са свързани с отделянето на фини прахови частици и евентуалното отделяне на опасни диоксини и фурани. Общината посочва, че новите мощности ще намалят и сега съществуващото замърсяване от ТЕЦ-а, който е в рамките, даже недалеч от центъра на милионния град.

Най-притеснителното обаче е финансовата част! Управлението на проекта и изплащането на заема от 120 млн. лв. е поверено на Топлофикация София - дружество, чието финансово състояние се влошава с всяка изминала година. При това, въпреки непрекъснато опрощаваните от държавната компаниь БЕХ на задължения. Както неотдавна писа 19 минути – става дума за над 600 млн. лв. само за последните 3 години, което е колкото 4 бюджета за култура на държавата или колкото финансирането на целия ни спорт за 30 години! Инвестирани в туристическа реклама например – а за нея държавата уж няма пари – 600 млн.лв. ще донесат уникалните приходи от над 24 млрд. лв. на година или биха вдигнали целия ни БВП с ¼, а с това и доходите на хората.

За 2017 г. Топлофикация отчита 34.8 млн. лв. загуба, с което натрупаният отрицателен финансов резултат достига почти 320 млн. Увеличават се и задълженията, като общият им размер вече е над 760 млн. лв. Дори да успее да си събере всички вземания от клиенти, Топлофикация - София пак би била в критично положение, тъй като техният размер е 406 млн. лв.
Напомняме, че след заседание на ВАС през февруари, за когато бе отложено окончателното решение за отпадане на Такса сградна инсталация, което 3-членен състав вече прие, Топлофикация ще изгуби около 30% от приходите си, което допълнително ще влоши положението. При разширително решение на съда: да компенсира незаконно надвзетата такса на потребителите, които имат – нямат парно й плащаха по около 300 лв. на апартамент за отоплителните 6 месеца, дружеството ще бъде в тотален фалит.

Нито общината, нито държавата ще имат възможност да компенсират стотиците милиони лева щета, които самото дружество е причинило на клиентите си, следвайки непроменената от Теменужка Петкова за всичките 4 години, откакто е на власт като енергиен министър наредба за таксата Сградна инсталация. Това би било незаконна помощ.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени