FACEBOOK

Разпечатват чувалите с бюлетините от машините в София: ВАС

Да бъдат разпечатани чувалите с бюлетини от всички над 1500 секции с машини в София, но само за да се извадят финалните хартиени отчети от устройствата, това реши Софийският административен съд, предаде БНТ.

Магистратите разгледаха по същество жалбата на Ваня Григорова срещу решението на Столичната общинска избирателна комисия, която обяви за кмет на София Васил Терзиев.

На този етап обаче ръчно броене няма да има. Такова ще се разпореди, ако назначената експертиза покаже разминавания. От чувалите от СИК-овете, в които се е гласувало машинно, ще се извадят само въпросните отчети и ако има разминавания, ще се брои повторно само в някои секции. Техният брои е между 100 и 200.

Според екипа на Григорова вотът трябва да бъде касиран, заради множество допуснати нарушения, които са довели до подмяна на вота на избирателите.

За конкретните нарушения, посочени от екипа й, включително преправяне на протоколи, след като вече са били качени, съдът реши, че следва да бъде извършена комплексна техническа и икономическа експертиза, изготвена от две вещи лица, компютърен специалист и икономист. Следва да се установи дали има несъответствия при направените поправки.

На 10 ноември Административен съд София – град отхвърли искането на Ваня Григорова да спре предварителното изпълнение на решението на столичната Общинска избирателна комисия, с която кандидатът на ПП-ДБ Васил Терзиев беше обявен за избран за кмет на София.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени