FACEBOOK

Радев ще наложи вето за хартиената бюлетина: А. Райчев

Неправителствени организации искат президентът Румен Радев да наложи вето на промените в Изборния кодекс (ИК), ако те бъдат окончателно приети.


Напомняме, че група юристи начело с адв. д-р Атанас Бояджиев внесоха в НС петиция с над 6500 подписа срещу хартиената бюлетина. Те възнамеряват да поискат намеса от държавния глава, ако депутатите окончателно върнат стария начин на гласуване. Подписката им е онлайн и продължава да набира поддръжници. Със сходна декларация излязоха и от инициатива Правосъдие за всеки.


“На 99% съм сигурен, че президентът Румен Радев ще наложи вето за хартиената бюлетина”, заяви пред bTV социологът Андрей Райчев. “Това е и негово право поне за един месец да го направи”, подчерта той.


“Корнелия Нинова си е въобразила, че низходящият резултат на БСП е заради машините. Това е абсолютна илюзия. Хората, които гласуват за БСП не са необразовани от някакви малцинствени групи, те са просветени, а повечето от тях са със средно и по-нагоре образование”, посочи Райчев. "ДПС си има своите съображения, те са свикнали на определени секционни доминации. Те са свикнали да печелят с хартиения вот. ГЕРБ внесе машините. Защо го правят, първо, защото още не знаят дали искат избори, или не, а второто е, че се опитват да отделят БСП от Продължаваме промяната и Демократична България”, обясни социологът. “Няма нито една група от населението, която да изпитва затруднение с машините. Аз съм от старите хора, на 67 г. съм. Това не са онези баби дето цял живот се занимават със селскостопански труд и се плашат от грамофона”, заключи Райчев.


“Дали ще има основание за вето - аз не мога да преценя. Президентът е поддръжник на машинното гласуване, но налагането на вето не може да бъде просто продукт на лична политическа преценка, то изисква аргументи”, коментира пред БНР проф. Александър Маринов, съветник на служебния премиер Гълъб Донев и шеф на Стратегическия съвет на Радев. Той обаче веднага добави, че аргументи има и те не са малко. "Промените в ИК не са в добра посока. Това е от политическа гледна точка, а от гледна точка на прозрачността и честността на изборите - е лоша стъпка”, посочи Маринов.


Според експертите от Правосъдие за всеки има достатъчно основания за формиране на мотивирано вето от страна на президента. "Ние, представителите на десетки граждански организации, които застават зад тази декларация, призоваваме вносителите на законопроекта за изменение и допълнение на ИК да го оттеглят преди началото на второто му гласуване в пленарната зала.


"Ако това не стане и приемете тези промени, то ще се обърнем към президента на Републиката с искане да наложи мотивирано вето върху този закон и към всички институции и органи на ЕС в защита на конституционно гарантираното ни право на честни и свободни избори, както и към ОССЕ за съществено засилване на мисията от наблюдатели за предстоящите местни и следващи парламентарни и европейски избори", посочват от инициативата.


Егор Глазунов


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени