FACEBOOK

Радев с над 50% в София: Проучване

Представително за София проучване, проведено в понеделник и вторник, със затворен въпрос: За кого ще гласувате на предстоящите президентски избори на 14 ноември 2021 г. дава огромна преднина на действащия държавен глава.

Румен Радев печели 56,16% от гласовете на участвалите в теренното изследване, проведено от Идеологика по поръчка на 19 минути на доброволен принцип,. Резултатът му покрива сбора от процентите на подкрепящите го партии Продължаваме промяната, ИБГНИ, БСП, Има такъв народ, и дори го надминава с над 5 на сто.

Анастас Герджиков взема 24, 32% от вота в представителното за столицата проучване на нагласите за президентските избори в неделя. Резултатът на ректора на Софийския университет съвсем леко надминава по процент хората, които подкрепят партията ГЕРБ за вота на 14 ноември, който е 22,6 на сто в същото изследване.

Трети в софийското проучване е Лозан Панов със 7,53%, но анкетата е проведена преди в сряда той да отправи обвинения към подкрепилата го като кандидат за президент коалиция Демократична България. Може да се предположи, че тези думи на председателя на Върховния касационен съд ще променят постигнатите от него проценти в негативна посока и въпросът е към кой от двамата водещи кандидати ще се прелеят – дали ще свалят Радев и ще качат точките на Герджиков или пък ще увеличат дистанцията в полза на държавния глава. Електоратът на Панов е активен и е малко вероятно разочарованието от него да спре хора да гласуват, още повече изборите се провеждат успоредно с парламентарните, а тези хора са симпатизанти на ДБ без съмнение.

Столичните резултати се отличават от националните поради ниското по процент присъствие на ДПС. Кандидатът на партията за президент и неин председател Мустафа Карадайъ е можел да разчита на 1,37% подкрепа в столицата, ако изборите бяха в началото на седмицата. Ако запази подобно ниво на подкрепа, ДПС би могла да вкара общински съветник в София на местните избори след по-малко от 2 години.

Проучването в милионния град дава данни и за един екстравагантен избор. 2,05% от попълвалите отговор на въпроса за кого ще гласуват от канидатите за президент в теренното проучване очи в очи са отдали предпочитанията си на певицата Луна Йорданова.

Останалите 10 на сто се разпределят между другите кандидати в надпреварата.

Графика: 19 минути


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени