FACEBOOK

Радев отне консултациите на ПП и БСП, почва с мандатите

“Цикълът на консултации приключи”, обяви президентът Румен Радев. “Предстои връчване на мандат”, добави той. Това означава, че среща с Продължаваме промяната (ПП) и БСП, които в понеделник сами отказаха да се явят на Дондуков 2, няма да има. Държавният глава направи заявлението си в началото на последния разговор за връчване на мандат за съставяне на нов кабинет в рамките на 47-о НС с ПГ на Възраждане.

Веднага след като Радев обяви, че приключва консултациите, последваха реакции в НС.  „За да се яви наш представител на тези консултации, първо трябва да се вземе решение на национален съвет, който сме провели в понеделник вечер“, заяви още шефът на Правна комисия и депутат от ПП Милен Матеев пред медиите. Такъв орган на Промяната обаче не съществува по простата причина, че и партия ПП на практика не съществува.

“Няма диалог с президента, той тълкува странно Конституцията”, коментира още той. Думите му обаче бяха авансово оборени от проф. д-р Пламен Киров, шеф на катедра Конституционноправни науки в СУ Свети Климент Охридски.

„Момчетата от ПП отново са се объркали. Не те диктуват процеса на консултациите и скоростта, с която той се движи. Това е в ръцете на президента. Ако смятат, че от тях зависи, кога ще отидат на консултации при държавния глава, могат да бъдат много неприятно изненадани“, заяви той пред БГНЕС. Още в понеделник той предвиди, че Радев ще направи консултациите с останалите политически партии и след това ще покани лице от ПП, за да връчи мандат. „Ако те не отидат, той заявява, че никой не иска да вземе този мандат, смята го за неуспешен и преминава към втората по численост парламентарна група“, заяви конституционалистът и добави, че „никой няма да върви по гайдата на ПП“.

“Момчетата от Промяната не са дорасли за голямата политика. Те упорито неглижират Конституцията. Ако мислят така пренебрежително да се отнасят към държавния глава и процедурата по член 99, нищо хубаво няма да стане. Няма да извлекат политически дивиденти. Манталитетът на ПП е от детската градина, те не са дорасли. Стигнали са до трета група в детската градина”, заключи проф. Киров.

 


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени