FACEBOOK

Радев наложи вето над промените в Изборния кодекс

Президентът Румен Радев е наложи вето на разпоредби в новия Изборен кодекс (ИК), съобщиха от Дондуков 2. Той връща за ново обсъждане в НС поправките за хартиената бюлетина и смесеното гласуване, които прокара БСП.

Напомняме, че те бяха внесени още на старта на 48-я парламент, а по-късно депутатите ги приеха с гласовете на ГЕРБ, Левицата и ДПС. Още преди това неправителствени организации поискаха Радев да наложи вето на въпросните поправки, ако те бъдат окончателно приети.

Сега от мотивите на Радев става ясно, че той не е съгласен с възможността да се гласува смесено чрез хартиена бюлетина и машинно. В тях се посочва, че приетите промени оставят в повечето от секциите избирателят по свое усмотрение да определя начина, вместо законът императивно да го постанови по определени критерии.

„Такава „свобода на избор” не може и не трябва да замества прилагането на общозадължителни правила, на които да се подчинява изборният процес с неговата несъмнено решаваща значимост за демократичната държава. Свободата на избор се отнася до формирането и изразяването на волята на избирателите, а начинът на гласуване следва да се уреди с императивни норми“, пише в мотивите.

"Знаете, че машинното гласуване преодоля един от големите недостатъци на нашия изборен процес, а именно недействителните бюлетини. И спомогна значително да се намали контролираният вот. Затова не мога да приема, че с този закон се променя на практика характеристиката на машинното гласуване.

То вече не е алтернатива на гласуването с бюлетина, а е "гласуване на хартиена бюлетина, която е отпечатана в печатницата на БНБ". Не мога да приема, че партиите се поставят пред различни условия и само онези, които са преодолели бариерата от 4% имат достъп до машинния код", коментира от Брюксел самият Радев.

“Този закон допуска и разкриване на тайната на вота”, категоричен беше още президентът. “Нека си представим в една секция само един избирател гласува с машина или с бюлетина. Напълно е възможна тази хипотеза и означава, че тайната на неговия вот ще бъде разкрита", обясни Радев.


Той не приема също така, че се стеснява участието на българите зад граница в изборния процес и от правния мир изчезва понятието "дистанционно електронно гласуване". "То беше задраскано с този закон", обясни още държавният глава.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени