FACEBOOK

Пълна каша с листите на Доброто, на места се стига до съд

Ключови лица от Продължаваме промяната (ПП) и Демократична България (ДБ) останаха зад борда, след като от Доброто обявиха водачите на листите си. Напомняме, че по-рано реденото а списъците вече предизвика поредица от скандали. Така зам.-министърът от Петков-Нинова Иван Христанов напусна Промяната, а ексшефът на Агенцията по горите Александър Дунчев публично отказа да бъде избутан на второ място заради кандидат на ДБ в София-област.

Съпредседателите на Промяната Кирил Петков и Асен Василев ще водят съответно в 23 МИР София и в Хасково. В 24 МИР, където ДСБ е култ, а Да, България и Промяната не са тъй желани, водач ще бъде Христо Иванов, който измества Лена Бориславова на второ място там. В 25 МИР първи е Христо Петров - Хазарта. Ако той не влезе оттам, то бившият вицепремиер Калина Константинова от ПП, която е на трето място, със сигурност влиза. Там има опасения, че Елисавета Белобрадова – Летящата Козила от ДБ, може да я измести с преференции. Хазарта получава и третата позиция в Благоевград. От дни там имаше напрежение около първите 3 места. №1 в Благоевград е Андрей Гюров, а втори е Георги Ганев от ДБ.

Същевременно от организацията на ПП в София-област са възмутени на факта, че Доброто излиза там с водач от ДБ, при положение, че на последните избори формацията на Христо Иванов едва прескочи прага от 5% там.

Съпредседателят на ДБ и лидер на ДСБ ген. Атанас Атанасиов е пратен за водач в бастиона на ДПС – Кърджали, където мандатът е мираж. Именно той е шеф на най-знаковата демократична партия в Доброто, която е единствената автентично дясна в коалицията. Атанасов ще бъде втори в 23 МИР-София, което подлежи на въртележка с преференции, въпреки второто място.

Напомняме, че на миналия вот той се отказа да води там, за да може зам.-председателят му в ДСБ Кристина Петкова, която е юрист  да влезе в НС. Тя обаче отпадна, заради  преференциите.

Закопан се оказа и бившият министър на ДБ Божидар Божанов, който сега е чак 9-и в листата, което му оставя надежда само при мажоритарен вот с преференции.

Ексдепутатът от  ДБ в 45-о и 46-о НС Манол Пейков, който напоследък активно събира средства и генератори за Украйна отива чак на 7-а позиция в листите на Доброто в Пловдив. Там ще води бившият шеф на НС Никола Минчев от ПП. Напомняме, че самият Пейков е пловдивски издател и е известен в града. Сега той пусна дълъг пост, в който обясни политическите си амбиции. Бившият депутат даде да се разбере, че повече се вижда в местната власт, затова е пожелал сам задно място в депутатските листи. Вероятно ДБ ще иска той да бъде кандидат-кмет на Доброто в града на местните избори на есен. Напомняме, че настоящият градоначалник на Пловдив Димитър Димитров от ГЕРБ беше отлъчен, а не е ясно кой ще го смени, което дава надежди на ПП-ДБ, ако коалицията им оцелее.

Мартин Димитров също изненадващо стана водач на листата в Русе. За там се споменаваха като водачи Атанасов и бившия правосъден  министър от ДБ Надежда Йорданова.
Бившият депутат  в 48-ото НС и шеф на фондация За доброто Кремена Кунева пък по неволя изобщо не попадна в листите. "Трудно е да се каже, че решението да не участвам в предстоящите избори е мое. Буквално в последния момент получих предложение за неизбираемо място и прецених, че аз нямам необходимост името ми просто да "присъства" в избирателни листи", написа тя във Facebook.

Още по-патова се оказа ситуацията в Бургас, където ексдепутат от ПП оспорва реденето на листите в съда. Там Димитър Ташев от мандатоносителят на ПП- Средна европейска класа (СЕК) внесе сигнал до ЦИК за нарушения при участието на партията на предстоящите избори. Ако комисия установи нарушения на изборното законодателство, то листата за район Бургас на Доброто трябва да бъде променена.

Егор Глазунов


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени