FACEBOOK

При нулев натиск: 10 млн. лв. за фургони за бежанци

МВР обяви обществена поръчка за строителството на три фургонни лагера с капацитет за общо 3 хиляди души. Търгът възлиза на е 8.3 млн. лв. без ДДС, което прави 9,96 млн.лв. крайна цена, а парите са от фонд Убежище, миграция и интеграция. Само преди седмица зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че "през последните две години отчитаме почти нулев миграционен натиск над страната”. Припомняме, че м.г. премиерът Бойко Борисов също заяви, че „ние имаме нулев миграционен натиск”. Средствата се заделят и на фона на решението на НС България да не приема обратно мигранти.

Припомняме, че през 2011 г., когато беше голямата мигрантска вълна, при откриването си съществуващият в момента бежански лагер в Любимец имаше място за 300 души. Сега се ще има фургонни лагери в Елхово, Малко Търново и отново в Любимец с 10 пъти по-голям капацитет от 3 хил. души. Най-големият от 27 дка. ще бъде в Елхово.

Там ще се разположат 204 спални контейнера за 1632 души. Вторият по големина лагер ще е в Любимец. Теренът му е 15.3 дка, върху които ще има 164 за общо 1088 души. Общо 45 контейнера за 280 души ще има в Малко Търново. И на трите места фургонните лагери са в близост до други структури на МВР. При ограда за 1/4 млрд. лв., която главният прокурор обяви за "престъпно завишена по цена" потенциално очакваното запълване на нови 3 хил. места поражда недоумение.

„Бежанските лагери в България са празни. Това е в резултат на политиката на кабинета в синхрон с европейските държави. Всичките тези реакции са заради завист и ревност от страна на опозицията, защото се справяме с мигрантския проблем“, похвали се на извънреден брифинг през юни м.г. Данаил Кирилов от ГЕРБ. Тогава управляващите побързаха да опровергаят обвиненията на опозицията в лицето на БСП, която отправи критики към МВР и правителството по въпроса с мигрантите.

През юли м.г. Агенция за бежанците (ДАБ) също съобщи, че лагерите в страната са почти празни. Към средата на юли в тях са били настанени 577 души - най-вече от Ирак, Сирия, Афганистан и Пакистан. В интервю за Дойче Веле българската министърка на външните работи Екатерина Захариева призна, че 80% от хората, които пристигат в Европа, са не бежанци, а нелегални мигранти. Тогава стана ясно, че българският парламент забрани на правителството да сключва двустранни споразумения за приемането на бежанци.

На фона на такава статистика и политика на правителството не става ясно защо на МВР му трябват още 3000 места за бежанци, при условие, че не може да запълни и сегашните 700, с които вече разполага. Толкова е капацитетът на домовете на дирекция Миграция. Отделно от това обаче Държавната агенция за бежанците разполага с още над 5000 места. В момента лагерите и на двете институции са все така почти празни.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени