FACEBOOK

По 245 хил. лв. в РВД при пенсиониране

Най-богатото държавно дружество години наред е подслон за партийни кадри и близки до властта

От 150 000 до 250 000 лв. обезщетение - или 10 заплати, които вземат на работа, получават при излизане в пенсия чиновниците в Ръководство Въздушно движение (РВД) през последните 5 г., стана ясно от отговор на транспортния министър Николай Събев на питане от депутата от Демократична България (ДБ) Ивайло Мирчев.

Напомняме, че това е най-богатото държавно предприятие у нас и то често попада във фокуса на общественото внимание именно заради високите заплати и назначените там партийни кадри. Оказва се, че във ведомството дори няма ясно формулиран таван за компенсациите при пенсиониране.

От справката, публикувана на сайта на НС, се виждат обезщетенията, които са получили 4 ръководители на полети за 2017 г. Те прибраха общо 979 122 лв. (по около 250 000 лв. на калпак). Други 6 служители от инженерно-техническия персонал са получили 634 105 лв. общо, което прави средно по 105 684 лв. на човек. Сходна е сумата и при авиодиспечерите и авиометеоролозите.

При неоперативния състав - счетоводители и шофьори - 8 лица са получили общо 566 181 лв., или по около 70 800 лв. Т.е. по-високите обезщетения се полагат на неколцината пенсиониращи се от най-специализирания оперативен състав на РВД.

Според данните за 2021 г. има известно намаление в средното обезщетение за категорията ръководители на полети. То вече е 167 316 лв. Средното обезщетение за категорията инженерно-технически персонал е 136 509 лв., на авиодиспечери и авиометеоролози е 82 488 лв., а на неоперативен състав е 49 361 лв.

Таван на обезщетенията има за държавните служители и за хората на трудов договор - за първите е 10 заплати, за вторите - 6. В съдебната власт максимумът е 20 заплати. РВД обаче има собствен регламент по силата на колективен трудов договор. Той е в сила от 1996 г., става ясно от отговора на Събев.

Според него, при пенсиониране служителите на РВД получават обезщетение, равно на броя отработени години в дружеството, умножен по последното брутно месечно възнаграждение. През 2006 г. дружеството все пак е въвело таван, но от отговора на министъра не става ясно какъв е той. Пише само, че се ползва коефициент между индивидуалната заплата и "базова единица, приета за предприятието".

Министърът напомня на депутатите, че РВД не ползва бюджетни средства, а се финансира изцяло от приходите от такси за предоставено аеронавигационно обслужване.

Напомняме, че от 19 минути още през 2015 г. писахме как състудент на тогавашния втори в ГЕРБ Цветан Цветанов и съпруг на скандалната съдийка Владимира Янева с диплома на учител по физкултура стана зам.-шеф на РВД. Илия Манолев заема поста въпреки, че е абсолютно некомпетентен, но затова пък получаваше над 8000 лв. заплата служител, което отговаря за насочването на полетите на Летище София.

Друга фигура близка до бившите управляващи се оказа и зам.-шефът на административната дирекция на фирмата - съпругът на тогавашната шефка на НС Цецка Цачева - Румен Данговски.

Той също е е имал квалификация нито за авиодиспечер, нито за администратор, тъй като в Плевен е бил архитект на гробищния парк, докато жена му е била юрисконсулт в управляващата го община.

Трудоустроени в същото предприятие бяха и други близки на Цветанов. Секретарката му като зам.-кмет на София и министър на вътрешните работи Десислава Замфирова бе член на УС там. Срещу не повече от 4 заседания на борда на месец, тя прибирала по 8500 лв.

Към хората на Цв. Цв. минават също съпругата на дясната му ръка по времето в МВР Станимир Флоров, която стана главен експерт по сигурност, явно с квалификацията на „жена на мъжа си”.

Щерката на певеца, прославил МВР в песен Веско Маринов – Йоана, също е трудоустроена в РВД. Там се озова и съпругата Веселина на близкия до Цветанов бивш данъчен и зам.-шеф на НАП в Борисов 1 – Тошко Тодоров, който порасна до зам.-шеф на Сметната палата.

Егор Глазунов


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени