FACEBOOK

МВР раздаде 52 млн. лв. бонуси на служителите си през 2020 г.

Министерството на вътрешните работи е раздало над 52 милиона лева допълнителни възнаграждения и награди на служителите си през 2020 г. Това става ясно от отговор на силовото ведомство по Закона за достъп до обществена информация на питане от гражданското сдружение БОЕЦ, съобщава Медиапул.

В МВР работят около 50 000 души, което прави средно около 1000 лв. на служител.

В годината на масови антиправителствени протести, белязани от полицейско насилие, допълнителните възнаграждения в МВР за добре свършена работа възлизат на 10 633 741 лв.

Освен това са изплатени още 41 432 818 лв. под формата на парични награди - за постигнати високи резултати, за конкретен съществен принос при изпълнение на служебните задължения или за продължителна служба в МВР.

От вътрешното министерство не дават отговор каква част от тези суми е раздадена на служителите в централното управление на ведомството. Причината е, че исканата информация "не е налична и не се обработва по зададените критерии" в дирекция "Планиране и управление на бюджета", става ясно от отговора на МВР.

За Коледа полицаите получиха по около 500 лв. бонуси, като за целта правителството отпусна допълнително 28 млн. лв.

През изминалата година 15 140 държавни служители със статут по Закона за МВР получиха еднократни парични награди в размер на 650 лв.заради работата на първа линия в борбата с пандемията от Covid-19. Така излиза, че общият размер на тези премии за работа в рискови условия възлиза на 9 841 000 лв., което e едва 24% от всички награди за служителите на МВР през 2020 г.

В края на миналата година Синдикалната федерация на служителите в МВР изрази недоволството си, че голям брой полицаи, които са работили на първа линия в борбата срещу Covid-19, дори не са получили обещаните им еднократни бонуси.

"Ако приемем, че 14-15 хил. служители са получили 650 лв., поне 5 до 7 хил. не са", коментира заместник-председателят на УС на синдиката Илия Кузманов пред "Сега". Той обясни още, че на техен въпрос кой е отговорен за разпределянето на паричните награди, от МВР са отговорили, че това се прави от директорите на дирекциите.

На два пъти полицаи и пожарникари излизаха на национален протест заради липсата на разбирателство между ръководството на вътрешното министерство и синдикатите за 30-процентно увеличение на възнагражденията.

Снимка: БГНЕС


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени