FACEBOOK

Последни сме по медийна грамотност в ЕС

България е в дъното на класацията по устойчивост към разпространението на фалшиви новини. Страната ни е на последно място в ЕС в Индекса за медийна грамотност за 2021 г. Държавата ни стабилно поддържа това ниво от 4 години.

Индексът се изработва ежегодно от Инициативата за европейски политики (EuPI) на Институт Отворено общество - София от 2018 г. Той оценява жителите на 35 европейски страни според степента, в която те имат съпротивителни сили към разпространението на фалшиви новини. След нас са само Турция, Черна гора, Албания, Босна и Херцеговина и Р.С. Македония.

За да се изготви индексът, се проучва включително нивото на медийна свобода в съответната държава, нивото на образованието и на доверието между хората.

Лошото представяне на България се дължи на ниските резултати по четивна грамотност в изследванията на PISA, лошите оценки за свободата на медиите в международните класации на Freedom House и на Репортери без граници, както и на данните за ниско доверие между хората.

Страната се справя по-добре по показателите за дял на населението с висше образование и за е-участие на гражданите в управлението, но това не е достатъчно, за да я отмести от последното място в ЕС по медийна грамотност.

Напомняме, че страната ни вече няколко поредни години запазва 111-о място в Индекса за свобода на пресата за на Репортери без граници, който обхваща 180 държави. Сред страните в ЕС България остава държавата с най-проблематичния медиен климат. Преди 12 години сме били на 36-о място в класацията.

Припомняме също, че 41% от учениците в България не са грамотни, което е рекорд в целия ЕС, сочат данни на Евростат. Същевременно страната ни заделя най-малко пари за образование на фона на останалите страни-членки.

През последните години България е отделила средно 3.6% от БВП за образователната система, като най-висок е делът на средните училища. Според ЕК41% от българските ученици до 16 години не са грамотни (за сравнение - във Финландия този  показател е 8,1%). Доклад на комисията по Конвергентната програма за 2012-2015 г. посочва, че процентът на хората със затруднения при четене у нас е най-високият в ЕС.

За поредна година авторът на изследването за медийната грамотност Марин Лесенски препоръчва образованието като оптимален подход за справяне с фалшивите новини. Той посочва, че справянето с дезинформацията би намалило степента на политическа и обществена конфронтация, би повишило нивото на доверие в обществата и би допринесло за по-здравословна среда (преносно и буквално) по време на пандемията от К19.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени