FACEBOOK

Поръчките за пътища са отменени не от АПИ, а от КЗК: Караджов

Обществените поръчките за строителство и поддръжка на пътища са отменени не от Агенция „Пътна инфраструктура”, а от Комисията за защита на конкуренцията с шест последователни решения. Мотивът за тях е, че условията, заложени в процедурите, са изключително рестриктивни и в полза само и единствено на държавата. Това каза регионалният министър в оставка Гроздан Караджов. Той обясни, че решенията на КЗК са в резултат на жалби, подавани от фирмите изпълнители.


Въпросните процедури изобщо не са стигнали до фаза подаване на оферти и избор на изпълнители, каза още Караджов. А решенията на КЗК са взети преди близо месец, но се обявяват сега.


„Продължаваме Промяната” се упражняват по тема „Пътища”. Това е жалък опит на Кирил Петков да се прехвърли проблемът от болната глава на здравата. Всъщност виновен е самият Петков, защото в неговия кабинет, на среща с хора от министерството и експерти от АПИ, те настояваха да има максимални рестрикции. Ето го закономерният резултат от това премиерът да се меси непрекъснато в разпределението на парите на АПИ. И питам: Защо контролира плащанията до ден-днешен и кой е кръгът около него, който има интерес от този контрол”, коментира министърът в оставка. И допълни, че преди въпросната среща, процедурите са били изпратени за съгласуване в Министерството на финансите.


Според Караджов Петков е издал „незаконна заповед” всички плащания за пътища на стойност над 900 000 лв. да се извършват само с одобрение на Министерския съвет. „Съобразих се с това изискване, защото държа на прозрачността. След тази заповед имаше шест одобрени от МС доклада за плащания към „крадливите фирми”, както премиерът ги нарича”, каза още Караджов.


„Продължаваме Промяната” са най-големите неможаци, които съм срещал през живота си. Когато някой некомпетентен и безотговорен се намеси в работата на експертите резултатът е нарушение на закона. Лъжат и обвиняват на едро, без да се съобразяват с нито един факт. Всъщност целта беше „онзи от отсрещната сграда да не може да плаща на пътните фирми”. Явно Петков е можел да предвиди, че ще има служебно правителство на президента Радев”, коментира регионалният министър в оставка.


Той е категоричен, че крайната дата 30 септември трябва да се премахне от договорите със строителните компании и след това властите „да се молят” на фирмите да подпишат анекси. В противен случай, смята Караджов, ще се стигне до „катастрофа”.


Според него заради "отровното политическо говорене" на Петков са спрени всички големи инфраструктурни проекти у нас – за АМ "Хемус", за пътя Видин – Ботевград, за Кресна. По последния проект в МРРБ било получено писмо да се "откажат доброволно от законния ОВОС на АПИ".


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени