FACEBOOK

Помощта за локдауна ще се плаща едва след края му

Помощта от 24 лв. дневно на човек в неплатен отпуск от затворен заради противоепидемичните мерки бизнес може и да не стигне до хората преди Коледа. Това стана ясно от участие на социалния министър Деница Сачева в сутрешния блок на Нова телевизия, предаде Сега.

Постановлението за новата подкрепа бе прието вчера от правителството, а се очаква кандидатстването да е отворено от понеделник, 30 ноември. Работниците и служителите ще имат право да получат финансова подкрепа за не повече от 60 дни неплатен отпуск. За хората на 8-часов работен ден и трудов договор, компенсацията ще е 24 лв. за всеки ден, в който са в неплатен отпуск.

В случаите на непълно работно време размерът на компенсацията ще се определя пропорционално на уговореното работно време в трудовия договор. С други думи – ако човек работи на половин ден, ще получава 12 лв., колкото е минималното дневно обезщетение за безработица. Работодателите са длъжни да запазят заетостта на хората за период, който е равен на този, през който са изплащани компенсации.

Служителите не могат сами да подават заявление за сумата, въпреки че тя е насочена директно към тях. Правителството очаква 50 000 души да се възползват от тази подкрепа, като предвидената сума е 50 млн. лв. Има готовност да се отпуснат и още средства, тъй като се смята, че започващият в петък локдаун ще засегне 356 000 души.

Тъй като бюрата по труда не биха се справили с натоварването да обработят индивидуалното заявление от всеки служител, то кандидатстването за помощта ще става чрез работодателя. За целта работниците трябва да подадат заявление до работодателя, в което да посочат от коя дата и за какъв период от време излизат в неплатен отпуск, както и номер на банкова сметка. Работодателят на свой ред ще предаде списъка в бюрото по труда.

Документите ще се разглеждат в срок от 10 работни дни след получаването им. Агенцията по заетостта ще публикува на интернет страницата си информация за работодателите и броя на техните работници и служители, които са одобрени или неодобрени за изплащане на средства до 2 работни след вземането на решение за това. Компенсациите ще се изплащат до 5 работни дни след одобрението на подаденото заявление.

До 10-12 дни от кандидатстването, тези пари би трябвало да бъдат при хората, каза тази сутрин Сачева. Тя обаче посочи, че помощта ще се получава, след като изтече срокът на неплатения отпуск.

От понеделник могат да кандидатстват всички, които вече са затворени от предприети по-рано противоепидемични мерки – например затварянето на ресторантите в някои градове от 28 октомври, обясни социалният министър. Тези хора могат да кандидатстват за двата работни дни от края на октомври и за целия месец ноември, ако са били в неплатен отпуск през това време.

Те ще получат своите пари до 10-12 декември, каза Сачева. За другите обаче неплатеният отпуск ще изтече на 21 декември и те ще могат да получават парите си след това. На въпрос на водещия това не означава ли, че помощта ще остане за след празниците, министърът призна, че само част от хората ще получат пари за Коледа, а други ще ги получат между празниците, но увери, че целта е именно хората да имат средства за празниците.

Един работник не може да получава пари по няколко схеми на социалното министерство, стана ясно от разясненията на министъра. Работодателите със затворен бизнес обаче могат да комбинират различни мерки за различни работници – например 60/40 за едни, 24 лв. за други. Новата мярка е поредната, която е недостъпна за самонаети.

ЗА РОДИТЕЛИ

От думите на министъра не стана съвсем ясно дали 24-те лева за хора от спрян бизнес могат да се комбинират с другата подкрепа за хора в принудителен неплатен отпуск. Тя е насочена специално към родители на дете до 14 години, което не ходи на училище. Те могат да получат една минимална заплата от 610 лв. за един месец неплатен отпуск, като миналата седмица бе променен критерият за достъп – доходната граница бе повишена от 610 лв. на човек от семейството на 150% от минималната заплата или 915 лв.

Това означава, че тричленно семейство може да получи 610 лв., ако доходът на двамата родители е 2745 лв. За семейство с две и повече деца помощта е 915 лв. Средномесечният доход на член от семейството ще се изчислява въз основа на реализирания доход в месеца, за който са въведени ограниченията срещу COVID-19. Заявление-декларациите за помощта се подават в дирекциите „Социално подпомагане“ по настоящ адрес. Това може да стане по електронен път и по пощата.

Тази помощ е една от малкото, които са достъпни и за самонаети, и за безработни. За нея могат да кандидатстват семейства, в които двамата или единият от родителите са останали без работа, но нямат право на обезщетение за безработица, както и тези, в които двамата или единият от родителите се самоосигуряват, но не могат да работят поради въведените ограничения.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени