FACEBOOK

Плащаме вода и при спрян кран: министър

Цената на водата няма да се увеличава, но ще бъде разделена на две компоненти. Постоянната ще покрива постоянните разходи за материали, заплати и други. Те се правят от ВиК дружествата през цялата година, за да потече вода, когато се отвори кранът. Променливата компонента ще зависи от количеството на потребяваната вода, обясни регионалният министър Петя Аврамова в ефира на БНТ.

Въвеждането на двукомпонентна цена на водата ще стане с новия закон за ВиК услугите. До 10 дни проектът на закона ще бъде качен за обществено обсъждане на сайта на МРРБ. Законът предлага създаване на нов воден регулатор, който ще отговаря за ВиК сектора, ще проявява гъвкавост и проследимост в сектора и при определяне на цените в различни ситуации , включително екстремни.

Новосъздаденият ВиК холдинг ще стабилизира финансово сектора. В най-тежко финансово състояние са ВиК –та в Добрич, Шумен, Сливен. Заради сушата те са използвали помпено местни водоизточници. Някои дружества имат задължения към ЕРП-та за електроенергия и холдингът трябва да ги подпомогне, за да се справят.

Новият водопровод до Перник подава по 300 000 кубически метра вода на месец. Авариите са в амортизираната 30-40 годишна мрежа. 30 млн.лева са отпуснати за нейната рехабилитация. Предстои изпълнение на воден проект за 130 млн.лева, обясни Аврамова.

Язовир Студена е почти пълен, в него има 17 млн.кубика вода. „Очаквам юни водният режим да бъде премахнат.”


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени