FACEBOOK

Петков събра едва още 3 страни на своята Натовска среща

Обявената за среща на страните-членки на НАТО в Югоизточна Европа в София, беше уважена само от още три страни. В резиденция Бояна. се появиха премиерите на Румъния, С. Македония и Черна гора – Николае Чука, Димитър Ковачевски и Здравко Кривокапич. Напомяме, че събитието е по инициатива на българския министър-председател Кирил Петков.

От страните, които са в Югоизточна Европа и в НАТО, у нас не дойдоха представителите на: Гърция, Турция, Албания, Хърватия и Словения. На срещата нямаше никой и от Косовската автономия. Така и не стана ясно защо формата е само от четирите страни, както и защо останалите държави не присъстваха с премиерите си.

"Мечтата ми е да имаме координирани Балкани за всички теми”, заяви Петков пред колегите си, които все пак го уважиха.

„Обсъждахме, че ако тази координация продължи, както започнахме, когато нашите отбранителни стратегии са общи, когато има икономическото сравнение, тогава може да се превърнем в най-бързо развиващия се регион, да споделяме сигурност и съвместната работа може да подобри средата на живот на нашите граждани", подчерта той след срещата. „Балканите трябва да се превърнат в символ на координиран регион”, подчерта премиерът след срещата.

По думите на Петков са били обсъдени теми, които кризата в Украйна е направила още по-спешни. "Първата тема е координация в енергетиката. Нашият регион зависи от руска енергия. Обсъдихме как може да променим, да обърнем някои от съществуващите тръбопроводи, да започнем да работим в друга посока, да вземем втечнен газ от Турция и Гърция", допълни премиерът.

Петков уточни, че са обсъждани и два основни коридора: Коридор №8, който да свърже Подгорица -Дуръс-Скопие-София-Димитровград-Варна, а също и коридор, който да премине през Александруполис-Бургас-Варна-Констанца. "Тези връзки не са важни само за икономиките на нашите страни, но и за военната мобилност",подчерта той.

„Държавите в НАТО говорят за самолети и инвестиции в оборудване, но оборудването работи с логистична стратегия и трябва да има съвместни действия”, уточни Петков. Според него, вместо да говорим за скъпи военни системи, по- добре да се координираме на местно ниво.

"Говорехме да си помагаме срещу прането на пари, за да можем да спрем това явление”, отчете се още премиерът.

„Никоя страна не може да се справи сама, особено тук в региона. Дори със съюзника ни САЩ обсъдихме, че местната корупция е инструмент, който се използва от Русия за влияние в региона. Хората, които са корумпирани на местно ниво в много случаи са агенти на чужд интерес и ние трябва да се занимаем с тях”, каза Петков.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени