FACEBOOK

Паргов: Нинова 2:1, Иван Таков, син на Янчо и внук на Пеко е новият шеф на БСП – София

Досегашният заместник – председател на ГС на БСП в София Иван Таков беше избран със 157 на 7 гласа за нов шеф на градската организация на червените. Смятаните за кандидати на централата напуснаха битката преди финалната права.

Това е втора победа на досегашния лидер Калоян Паргов над Корнелия Нинова, след като той поиска и получи доверието на съветниците и остана ръководител на групата на социалистите в Столичния общински съвет.

В прессоъбщението на Позитано 20 за избора на нов председател на градската организация обаче, кой знае защо, изненадващо се появи теза, че щяло да има нов, т.е. този избор явно се очаква да бъде повторен от централата на БСП.

43-годишният Таков, който има 19 години партиен стаж, е завършил легенарданата 133-та руска гимназия до парламента, а после се дипломира със специалност Финанси в прочутия университет Макгил в Монреал. Прави следдипломна квалификация в БНБ, работил е като директор в бавка и като управител на чуждестранен инвестиционен фонд.

От 2020 г., след предишния опит на Нинова да свали Паргов на конференция на стилочните социалисти, Таков е негов заместник в Градския съвет на БСП. На първата си пресконференция той заяви, че идва, за да потуши напрежението при червените. Той е и замшеф на групата им в столичния парламент.

„Скандалите, обвиненията, низките страсти - те са за враговете ни. Ние тук сме другари. Всички до един. Искам да сме обединени, да сме заедно, да сме силни. А кавгите и интригите не ни правят силни. Напротив! Отслабват ни. Изхабяват енергията ни“, категоричен е новият председател на БСП – София.

„Трябва да бъдем другари в истинския смисъл на думата. Трябва ни и желание за работа. Трябва ни вяра, че можем да се справим с всичко и да вървим напред“, заяви Иван Таков.


„Първата и най-важна задача е да успокоим страстите, да се смирим и да възстановим другарските си взаимоотношения. На всички нива“, изтъкна избраният за председател на Софийската организация на БСП и допълни, че целта е да не се делим на работещи и оценяващи, а всеки на ръководна позиция да има своето място и отговорност за постигане на набелязаните цели.

Втората задача, която открои Таков е да се определят целите, които столичните социалисти искат да постигнат до местните избори през есента на 2023 година.


„Предстои ни да изготвим платформата, с която БСП ще се яви на местните избори в София в края на следващата година. Много внимателно трябва да обмислим и да определим формулата за участие в битката за кмет на София и възможните коалиционни партньори“, посочи Иван Таков.

Третата задача, която постави той е да бъде спечелена битката за историята.


ТРЕТО ПОКОЛЕНИЕ ЧЕРВЕНА ЗВЕЗДА

Новият шеф на БСП – София Иван Таков е трето поколение червена звезда – син е на първия водещ на Всяка неделя Янчо Таков, но не от брака му с Лили Иванова, и е внук на двама легендарни за БСП дейци – Пеко Таков, стигнал до поста на вицепрезидент – 15 години е заместник - председател на Държавния съвет на НРБ, и на Вълка Горанова, която се издига до заместник – кмет на София – тогава длъжността се нарича заместник – председател на Столичния градски народен съвет.

Пеко Таков е сред рекордьорите по депутатски мандати в нашата история – 11, при това пълни. От 1945 г. е шеф на селскостопанския отдел на ЦК на БКП, от 1948 г. е основател и председател на Централния кооперативен съюз. Става министър на търговията в първия и остава във втория кабинет на Тодор Живков – това са годините от 1962 до 1971 г. Междувременно лидерът го издига и в суперклуба на соца – за член на Политбюро на ЦК на БКП.

Когато оглавява Държавния съвет, сега това е президентския пост, Живков прави Пеко Таков свой заместник, какъвто той остава до 1986 г., както и Герой на Народна република България.


През 1982 г. обаче го освобождава от Политбюро. Официално мотивировката са здравословни причини – тогава Таков е на 73 г. Неофициално обаче всички са наясно, че реалният повод е арестът и процесът срещу сина му Янчо Таков. Тогава той, бащата на Белослава, познат на старите софиянци просто като Доктора, и техни приятели са задържани за внос на няколко кожени палта от Турция. Съдени са и

са осъдени, защото по онова време такива неща се преследват жестоко – никой освен държавата няма официано право да търгува с каквото и да било – не, че стотици хиляди хора не го правят. По онова време за „корупция” – представете си само от нашата гледна точка 40 г. по-късно, вкарват в затвора и заместник-министри на външните работи и на външната търговия, зам.-шефове на Комитета за култура и на телевизията.


От 1979 г. до ареста си Янчо Таков води първата, а след това се редува с Кеворк Кеворкян във Всяка неделя. Преди това е първият реален импресарио на Лили Иванова, като от мемоарите на шефа на Орфея и също вкаран в затвора Генко Генов става ясно и как й урежда международни награди и участие във фестивали при задминати възрастови ограничения. В качеството си вече на негова съпруга тя най-накрая става носителка на приза Златният Орфей.

От брака с Янчо, на който им кумуват принцесата на соца и културен министър Людмила Живкова и нейния съпруг и шеф на телевизията Иван Славков, и от „въздуха” над апартамента на родителите му в политбюровската кооперация на Оборище №33, където таванът е преустроен от архитекта Таков като апартамент, Лили Иванова получава своето жилище, което обитава вече половин век.

При развода, благодарение на тогавашния министър на правосъдието Светла Даскалова (макар и колега на Пеко Таков в двете правителства на Т. Живков, но останала на поста си чак до началото на 1990 г.), с която певицата е съвместно „земеделка” – член на съуправляващата партия БЗНС, кубратчанката успява да овладее апартамента, който днес се оценява на поне милион лева.

Според червената аристокрация от онези години основен проблем във фамилията е недоверието, най-меко казано, на свекървата Вълка Горанова към певицата.

Освен легендарна партизанка и майстор на владеенето на огнестрелни оръжия, бабата на новия лидер на БСП – София, съпруга на вицепрезидента тогава Пеко Таков и майка на Янчо Таков, е известна в цяла България с невероятен железен характер и с още по-остър език. От последното редовно го е отнасяла Лили Иванова.

Малко известен факт е, че жената, която 9 септември 1944 г. не заварва като Тодор Живков редови инструктор, а като шеф на БКП в Плевенски окръг – най-високопоставената дама след Цола Драгойчева в партията, е един от основните двигатели на движението за защита на българските евреи от депортация.

Който не вярва, е добре да знае, че през 2012 г. по тази причина й е присъдена Годишната награда Шофар (посмъртно): „За принос за спасяването на българските евреи от депортиране в нацистките лагери на смъртта“. Същата година участничката в Съпротивата и гражданка на Държавата Израел Бети Данон номинира Вълка Горанова за званието Праведник сред нациите пред Института за изследване на холокоста Яд Вашем в Йерусалим, където при посещенията си отиват да се поклонят всички президенти и крале, гостуващи в еврейската държава.

Вълка Горанова е била директор на най-голямото текстилно предприятие в София и България, заместник – кмет на столицата, зам.-шеф на Съюза на активните борци, носител е на званието Герой на социалистическия труд.

 


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени