FACEBOOK

Пандемията си отива: проф. Аргирова

“Пандемията върви към приключване, край ще има и той ще бъде още тази година”, заяви пред БНТ проф. Радка Аргирова, съветник на премиера Кирил Петков по въпросите на пандемията от K19.

“Ще има, може би, още един вариант след Омикрона, а може и да няма. Аз лично смятам, че това вероятно ще е последният или предпоследният вариант, след което действително ще можем да се върнем към нормалния си начин на живот”, каза още тя.

Според нея все още не е дошло времето за приравняване пандемията с грипната епидемия. “В Испания властите са взели подобно решение преди дни, но у нас обстановката не позволява това”, коментира тя.

Според проф. Аргироване е разумно у нас да отпадне сертификатът за наличие на антитела, защото има много хора, преминали безсимптомно срещата си с вируса. "”Те трябва да следят антителатата си и след спадането им да се ваксинират”, препоръча тя.

Възможно е, обаче да се намали действието на зеления сертификат, тъй като непрекъснато постъпва нова информация и данни за това колко време трае защитата срещу К19 от ваксините и от антителата след преболедуване. В този смисъл още не е ясно и колко бустерни дози ще са необходими.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени