FACEBOOK

Ще режат на 10 дни К19-карантината

Здравните власти обмислят да намалят карантината на заразените с Covid-19 от 14 на 10 дни, а на контактните лица – от 10 на 7 дни, съобщи зам.-министърът на здравеопазването Георги Йорданов след първото заседание на новосформирания Национален пандемичен комитет, който се оглавява от здравния министър Асена Сербезова и в който влизат 23 експерти и представители на различни държавни ведомства.

"Анализът на протичане на заболеваемостта от Омикрон в Германия и Великобритания показва, че заболяването протича по-леко от Делта варианта. Това позволява смекчаване на някои от мерките. Например карантината на заразени да бъде намалена от 14 на 10 дни. За контактните лица тя ще стане 7 дни, вместо досегашните 10", обяви Йорданов. Той уточни, че срокът на карантината ще бъде променен още началото на следващата седмица.

На заседанието на пандемичния комитет е обсъден и ходът на ваксинацията.

"Оценката ни е, че за съжаление нашата страна остава на опашката по процент на ваксинация в ЕС. Днес излязоха първите предварителни данни от преброяването и можем да направим сравнително точно изчисление за процента на ваксинирани в страната. Той е 35.7%, като се изключат децата. Отчита се едно нежелание на българите да се ваксинират", отчете Йорданов.

"Това, което ние искаме да постигнем е поне 60%, както е в съседна Гърция. Ние си поставяме задача до края на месеца да ваксинираме нови 500 000 души. Новината е, че ние имаме нови 32 000 ваксинирани в първите дни на годината. Анализът показва, че почти половината от тях са хората над 65 години с т.нар. бустерни дози, които са привлечени от мярката за добавка от 75 лв. към пенсията. т.е. това не са първично ваксинирани", посочи той. По-късно от МЗ уточниха, че целта до края на месеца е да се поставят 500 000 ваксини.

Зам.-министърът съобщи още, че властите ще разкрият мобилни пунктове там, където има достатъчно желаещи, за да улеснят хората максимално в достъпа им до ваксини.

Според Йорданов пикът на новата вълна се очаква в идните две седмици. Той припомни, че мерките ще продължат да се прилагат на регионално ниво според различните нива на заболеваемост.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени