FACEBOOK

Очаквам отново да бъда премиер: Янев

„Резултатите са видими за всички български граждани”, заяви служебният премиер Стефан Янев, който заедно с кабинета си представи отчет за своята работа. Напомняме, че това правителство беше назначено от президента Румен Радев на 11 май. То е втори кабинет в мандата му и шести служебен в най-новата ни история.

Часове преди да представи отчета си, Янев обяви от Габрово, че може отново да бъде определен за премиер. „Очаквам аз да бъда този, който ще бъде министър-председател на служебното правителство”, посочи той.  Ще бъдат сменени финансовият и икономическият министър, които правят, а също най-слабите: транспортният и туристическият. Президентът Радев заяви, че е готов със състава на новото правителство, но така и не го назова в сряда. Министрите са били привикани един по един във вторник.


„Трябва да отчетем факта, че правителството работи в една безпрецедентна политическа обстановка. Добрата новина от съвместната ни работа с 46-ото НС е, че служебното правителство се споразумя и постигна актуализация на три важни бюджета за страната“, обясни Янев.
По думите му най-вероятно има и критики към работата на служебния кабинет, но трябва да се отчете факта, че по време на тяхното управление са актуализирани пенсиите.

„Служебното правителство демонстрира един нов начин на работа – с прозрачност и отчетност. Успя да покаже недъзите на съществуващите практики по отношение на изразходването на публични средства. Продължихме работата и по Националния план за възстановяване и устойчивост – с акцент да подобрим неговите параметри там, където е необходимо“, уточни премиерът.

Той отчете, че икономиката е в подем, а действията на кабинета са били насочени към защита на интересите на българския бизнес. Янев добави, че има още работа по Плана, но се надява съвсем скоро той да бъде внесен в Брюксел, а първите плащания да дойдат до края на годината.

„Поставихме си за задача и се опитахме да направим структуриран подход по отношение на работата на администрацията в МС. В това отношение имаме вече добри основи, за да се върнем към електронния-документо оборот и да направим взаимовръзки с другите администрации, така че тя да стане по-бързо работеща“, обясни той.

Премиерът изтъкна, че под негово ръководство са проведени две заседания на Съвета по сигурност към МС: „Констатирахме липсата на един важен орган, направихме необходимото този орган да бъде създаден, така че да имаме реален инструмент, който да подпомага висшето държавно ръководство при необходимост от управление на кризи“.

По отношение на външната политика, Янев посочи, че са били защитени интересите на страната по отношение на Р. С. Македония, но е демонстрирана и диалогичност към съседите ни.

Напомняме, че според проучване на Галъп от края на лятото 58,9% дадоха положителна оценка на служебното правителство с премиер Янев. 28,8% бяха тези, които не го одобряваха, а останалите 12,3% нямаха мнение.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени