FACEBOOK

Отсрочка за свободния пазар на тока за бита: Омбудсманът

“Голяма част от българските домакинства не са подготвени за цените на свободния пазар”, заяви в становище омбудсманът Диана Ковачева.То е изпратено до премиера Гълъб Донев, министъра на енергетика Росен Христов и вицепремиер Христо Алексиев. Ковачева настоява за предоговаряне на сроковете за либерализацията на пазара за ток на домакинствата. Крайната дата сега е 31 декември 2025 г, но тя не е реалистична, посочи тя.


Аргументът на омбудсмана е, че голяма част от българските домакинства не са подготвени за промените, а ако либерализацията към момента беше факт, то битовите сметки за ток щяха да бъдат в пъти по-високи и на фона на доходите у нас, непосилни за плащане.


Ковачева подчерта в становището си, че през последните дни бяха направени противоречиви изявления във връзка с прилагането на нов вид тарифи за домакинствата. Тя припомни, че в становища вече е изразила позицията си, че двете тарифи не са работещ механизъм за намаляване на цената на тока за домакинствата.


Ковачева допълва, че именно тези предложения от страна на служебното правителство стават повод да поиска предоговаряне на сроковете за либерализацията на пазара на дребно на електрическата енергия.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени