FACEBOOK

Без двойна тарифа на тока за бита

Министерството на енергетиката даде задна за скока

Служебното правителство се отказва от предложението, което анонсира само 2 дни по-рано, за двоен брояч на тока за битовите потребители, съобщи  Министерството на енергетиката. Няпомняме, че по-рано ведомството излезе с предложение хората, които ползват повече електроенергия, да плащат по по-високи цени.

С аргумента “защита на битовите потребители и на бюджетните средства”, служебният енергиен министър Росен Христов обяви пред журналисти призова НС да одобри въвеждането на два прага на регулирани евтини и субсидирани цени за зимно и лятно електропотребление от 1 януари 2023 г. Идеята налагаше редица промени в Закона за енергетиката. "През зимата хората ползват средно по 800 киловатчаса месечно, а през лятото – 300 киловатчаса ток. Всичко над тези стойности ще бъде по цена на свободния пазар", обясни тогава министърът.

Сега от ведомството се обосноваха отбоя за предложението си с „постигнатите успехи в гарантиране на надеждната работа на енергийната система”. В съобщението министерството си приписва и двойното намаляване на цената на газа, което се дължи на външни фактори и е факт и на световните борси. Заради всичко това не се налагало въвеждане на двойни тарифи на тока.

"Служебното правителство категорично няма да извежда битовите потребители на свободния пазар на електрическа енергия. България е третият нетен износител на електрическа енергия в Европа и няма да допуснем българите да се товарят с непосилни сметки за ток", допълниха от там.

Полагат се всички усилия да се задържат и дори намалят цените на газа, което ще позволи да не се увеличава цената на топлинната енергия от 01.01.2023г. Този успех ще помогне да се избегне свръхнатоварването на енергийната и електропреносна система през отоплителния сезон. При непредвидени ситуации и нов ръст на цената на газа, ще се търсят механизми за компенсиране на потребителите, посочват от министерството и препоръчват темата да не се политизира.

"Силно се надяваме проектобюджетът и предлаганите мерки за компенсация на потребителите и стабилизиране на енергийната система да не станат заложник на предизборна надпревара", се казва още в съобщението на енергийното ведомство.

 


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени