FACEBOOK

Орлин Алексиев: Гласувате за себе си на тези избори

Увеличаваме 40% инвестициите в кварталите, няма да вдигаме данъци, Общинска банка приоритетно работи за младите семейства, малкия и средния бизнес

Господин Алексиев, в кампанията за местните избори в София много се говори за пари, как стоят нещата наистина е въпросът към Вас като досегашен и бъдещ председател на бюджетната комисия на Столичния общински съвет?

Направеното е много, госпожа Фандъкова подробно разказа в кампанията и за 130-те километра нови и реновирани улици и булеварди, и за 80-те нови детски градини, и за 3-те нови училища, каквито се построиха за първи път от 30 години, за втория лъч на метрото и всичко останало, което свършихме. За 8-те години, откакто ГЕРБ има абсолютно мнозинство в Столичния общински съвет, 10 пъти нарасна инвестиционната програма на общината – от 70 на 700 милиона лева.

В новия мандат, който започва веднага след изборите в неделя приоритетите вече са ясни и са заложени в бюджета за идната година. За да разберат хората, че е важно да гласуват, защото гласуват за себе си, ще кажа, че основен акцент са инвестициите в кварталите.

Звучи доста общо, кажете какви са конкретните проекти...

Ще изборя само някои от конкретните проекти за 2016 г., която започва само след 2 месеца. Над 40% вдигаме вложенията в ремонт и поддържане на улиците в кварталите, над 30% повече пари ще се дадат за междублоковите пространства, за осветлението. Освен 8 нови детски градини, ще санираме и реновираме общо 25 училища и ОДЗ. Ще построим два нови блока социални жилища в Красна поляна. Специално искам да подчертая, тъй като и досега беше мой приоритет като общински съветник – увеличаваме инвестициите в масовия спорт – и салоните на училищата, и нови съоръжения, и фитнесите на открито в парковете.

Всичко това са инвестиции в жилищните комплекси. Продължаваме активно да озеленяваме – Северният парк е първият от много обекти, които правим в кварталите на София. Разбира се, ще се влагат повече пари и в централната градска част – не само в площади и археология, но и в нови учебни заведения. Специално ще отбележа, че предстои реновиране и на две знакови общински сгради – Младежкия дом на ул. Кракра и театър „София”.

6 години криза и не вдигнахте данъците, ще продължавате ли така, ако мнозинството в СОС е на ГЕРБ?

София продължава да работи, да привлича инвеститори и да бъде най-големият реализатор на европейски проекти в страната. Това ни позволява две неща – да не вдигаме данъците, което няма да правим и в новия мандат. Но и да осигуряваме най-ниската безработица не само у нас – в топ 3 сме по този показател сред големите градове в цяла Европа.

Този мандат започна през есента на 2011 г. с връщането на Общинска банка под контрола на кметството – какво спечели всеки софиянец от това?

За това говорят дори само продуктите, които банката пусна на пазара. Тя вече предлага промоционални кредити за младите семейства, включително жилищни. Създаде специални дебитни карти за ученици и студенти, които по този начин получават и финансова грамотност и култура, освен непрекъснат достъп до своите пари. Специално искам да отбележа двете кредитни линии за малкия и средния бизнес с неслучайните имена „Заедно напред” и „Заедно нагоре”. Всичко това позволи, вместо за един човек и кръга около него, Общинска банка да заработи за София и софиянци, но и да успее да излезе на солидна печалба. Толкова по въпроса за управлението на дружествата с преобладаващо общинско участие.

Казвате „всички софиянци”, но има и такива, които не допринасят за града с данъци и осигуровки?

Искам да Ви информирам за нещо, което малцина знаят. Вече наброяват около 10 000 души представителите на малцинствата, на които общината осигурява работа в чистотата и автотранспорта. Това са хора, които заработват добри заплати – около, а някои дори над средната за страната, плащат си всички данъци и осигуровки и чиито деца ходят на училище. И при това вършат работа, за която нямаме голям наплив на кандидати. Смятам, че това е най-добрият и най-ефективният модел за интеграция. И ще продължим да работим още повече хора от етносите да допринасят с работа за обществото.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени