FACEBOOK

Няма ядрена заплаха от Русия: МО

“Министерството на отбраната (МО) не отчита опасност от използване на ядрено оръжия от Русия”, заяви служебният министър Димитър Стоянов. Коментарът му идва във връзка с решението на Москва да замрази участието си в последния останал договор с Вашингтон в тази сфера.

Министърът каза още, че не се водят разговори със съюзни държави за подпомагане на България по охрана на въздушното пространство на НАТО. “Страната ни е получила само една оферта за заместващи изтребители, която е била твърде скъпа и не е приета”, отчете Стоянов. Предстоят разговори с Франция, Швеция и Израел за самолети на лизинг. Работи се и по удължаване на лелателния ресурс на МиГ-29 като се водят се разговори с Полша и с още една съюзна държава.

Министърът коментира, че България е закъсняла за евентуално сключване на така наречените "триъгълни сделки" за предоставяне на оръжия на Украйна, а това решение е трябвало да се вземе от редовно правителство.

"При такива сделки няма реална модернизация, а само съвместимост. Даваме съветско въоръжение и получаваме старо западно. Оттук и проблема с логистика и обучение", посочи Стоянов.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени