FACEBOOK

Няма верен текст, поправките в Конституцията са на ръба или неконституционни: Ива Митева

Според бившият председател на Народното събрание Ива Митева всички новоприети поправки в Конституцията „са на ръба или противоконституционни“.

Според бившият председател на Народното събрание Ива Митева всички новоприети поправки в Конституцията „са на ръба или противоконституционни“. В студиото на „Тази сутрин“ тя представи част от спорните, според нея, текстове.

„За мен няма верен текст. Единствено може да изключим от това първата разпоредба, че наука, образование и култура са национално ценности – каквото и да значи това. Едната група текстове са с мандата на Народното събрание. Тази непрекъсваемост, която направиха. Грубо не се прави разлика между мандат и срок на пълномощия на НС. Служебният кабинет е друг въпрос, който е дискусионен, а според мен и противоконституционен. Отнемат се правомощия грубо на президента.

Тези лица, които са изброени (като възможности за заемане на поста служебен премиер – бел. ред.), дори не се урежда какво става с тях – прекъсват ли, прекратяват ли своите правомощия, как след това се връщат на своите постове? Това не е гарантирано, както е гарантирано на депутата, който става министър. Стандартите ги има заложени в добрите практики на Съвета на Европа.

Колегите са се опитвали да преписват международни документи. Ограниченията в правомощията на служебното правителство са щели да бъдат предвидени в закон. Кой е този закон и какъв ще бъде“, коментира още Ива Митева.

„Не смятам, че Конституционният съд ще обяви цялото решение за избора на новите конституционни съдии за противоконституционно. На прост език – мандатът им няма да бъде 9 години, а ще бъде 7 години. Това е с категоричност. В предишните решения през годините никъде не е записано за мандат се избира конституционен съдия. Кое налагаше изричното сега записване – друг въпрос е. Това е надлъгване с Конституционния съд, което няма как да мине“, коментира още Митева.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени