FACEBOOK

Нов рекорден бюджет за София: Фандъкова

1,884 млрд. лв. за столицата през 2021 г.

"Стратегически цели и стратегическа инфраструктура – това отличава бюджетът на София за 2021 г.", заяви кметът на София Йорданка Фандъкова. 

"Общият размер на бюджета за тази година 1,884 млрд. лв.", обяви тя.

Градоначалникът открои основните пера и проекти за инвестиции:

- 1,375 млрд. са текущите и държавно делегираните дейности
- 509 млн. лв. е размерът на капиталовата програма на София, с над 296 млн. лв. безвъзмездни европейски средства.

Бюджет 2021 е фокусиран върху краткосрочното постигане на 3 стратегически за мен и за София цели:
- Изграждане на стратегическата инфраструктура на София и ремонти в кварталите.
- Нови детски градини и места за всички деца от 3 до 6 години.
- Подобряване на качеството на въздуха и екологичен градски транспорт.

"Първата цел е изграждане на стратегическата инфраструктура на София. Общо 140 млн. лв. за изграждане и реконструкция на транспортна инфраструктура.

В списъка с обекти за изграждане са новите булеварди - бул. „Тодор Каблешков“, бул. „Филип Кутев“, „Източната тангента“, „Ломско шосе“, ул. „Опълченска“, които са част от вътрешните градски рингове. С тях София практически ще има нова транспортна схема и с над 1/3 разтоварен трафик през центъра.
Обектите за основни ремонти и реконструкции са бул. „Първа българска армия“, ул. „Кукуш“, тунелът на Люлин на бул. „Царица Йоана“ заедно с трамвайния път, тунелът на НДК и бул. „Скобелев“, ул. „Н. Коперник“ и „Чепинско шосе“.
Най-голямата реконструкция, която ще започнем през 2021 г., е на трамвайното трасе по бул. „Цар Борис III“ – от Съдебната палата до „Княжево“ - 31,6 млн. лв. за 2021 г. осигурени по програма „Региони в растеж“.
Ремонтите в кварталите са третото перо в този сектор – 50 млн. лв., което е със 7 млн. лв. повече от 2020 г. и гарантирани 10 млн. лв., които предоставяме директно на кметовете на райони.

2021 г. започваме изпълнението на първата част от проекта за изграждане на канализация по ОПОС, която включва районите „Витоша“, „Връбница“, „Лозенец“, „Овча купел“, „Сердика“ и „Банкя“. Общо 30,1 млн. лв. са заложени за ВиК-инфраструктура, като над 10 млн. лв. са от държавата за реверсивната връзката между водопроводите на яз. „Искър“ и яз. „Бели Искър“ и за проучване на яз. „Огняново“, който да свържем към водопроводната мрежа на София. Това са проекти, за които лично договорих финансиране през миналата година.

Втората стратегическа цел, която трябва да постигнем в кратък срок, е осигуряване на места в детските градини на всички деца от 3 до 6 годишна възраст. Залагаме 65,7 млн. лв. за изграждане, разширение и основни ремонти на детски градини, ясли и училища.
45 са конкретните обекти за нови сгради и разширения на детски градини и ясли. С тях очакванията ни са през тази и следващата година, когато ще завършат, е да открием 185 нови групи.
Освен за строителство залагаме и 1,6 млн. лв. за проектиране на 16 нови сгради за детски градини, които да включим в строителната програма догодина.
Над 6 млн. лв. инвестираме в изграждане на нови училищни корпуси и основни ремонти в 7 училища.
1,5 млн. лв. са гарантирани за изграждане на модерни училищни тоалетни по програмата „София избира“, която беше спечелена от младите архитекти Ивелина Иванова и Деница Шилигарска, които вече работят с екипа на инж. Джоргов.

Третият стратегически приоритет - подобряване на качеството на въздуха и чистотата в града, е с общ размер на капиталовите инвестиции над 200 млн. лв.
Тази година стартира изпълнението на големия проект за подмяна на старите печки на дърва и въглища с нови екологични уреди за отопление. Предвидените средства за годината са 12,1 млн. лв.
Увеличаваме средствата за миене на улици и отделяме над 1 млн. лв. за премахване на т. нар. „кални точки“ в кварталите, които са източник на прах.
Над 172,5 млн. лв. са инвестициите за довършване на метрото, нови метровлакове и основен ремонт на стари, както и в доставката на 25 нови трамвая, 82 електробуса и 30 тролея.
Една от моите лични каузи за 2021 г., е да гарантирам финансиране за разширенията на метрото към „Подуяне“ и през „Слатина“.
4,6 млн. лв. залагаме за инвестиции в основни градски паркове – основните обекти са изграждане на връзка на „Люлин“ със Западен парк, довършване на Северен и възстановяване на нови знакови места и алеи от Борисова градина.

Планираме и 11,8 млн. лв. в рекултивация на старите депа, както и подготовка на завод за преработка на едрогабаритни отпадъци. Целта ни е да преработваме строителните отпадъци и да получаваме материали, които повторно да се използват в строителството.
Преди няколко дни беше обявена и процедурата за избор на изпълнител на третата фаза от интегрираната система за преработка на битовите отпадъци на София. За проекта за инсталацията за производство на енергия от РДФ, които беше подкрепен от Европейската комисия, планираме 61 млн. лв. за тази година.

Изключително важен акцент в бюджета е увеличение на инвестиции в улично осветление. Планираме инвестиция от 6,277 млн. лв., което е с 4,7 млн. лв. повече", съобщи Фандъкова.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени