FACEBOOK

Новият Закон за ВиК драстично ще увеличи цената на водата: Манолова

Двоен удар за честните платци на сметки в България подготви властта. След като й хрумна предизборното купуване на гласове чрез 10-годишна давност, след която дълговете се опрощават, а 19 минути прогнозира, че това ще увеличи сметките за услуги от монополистите на съвестните потребители, ни зарадва нова вест. Сметките ще скачат и заради нов Закон за ВиК, който управляващите внасят.

Като юрист и бивш омбудсман специалистката по борбата с монополите Мая Манолова заяви: „Новият Закон за ВиК да бъде оттеглен, защото не решава нито един от проблемите на потребителите, а създава предпоставки за драстично увеличаване на цената на водата. Законопроектът представлява грубо погазване на правата на потребителите.

Въвежда се задължително изискване за един ВиК-оператор на една област със 100% или над 51% участие на държавата в капитала му. Това означава, че добре действащи сега общински ВиК-дружества ще се одържавят”.

Тя е категорична, че не е съгласна с въвеждането на три нови такси достъп до всяка ВиК-услуга – за достъп до питейна вода, канализация и за пречиствателна станция. Трите такси ще се заплащат, независимо дали се използва вода, или не. Също така те нямат таван и не е ясно колко високи ще бъдат, посочва тя.

Манолова е категорична, че създаването на независима Комисия за ВиК-услугите означава тя да гарантира, че сама ще изготвя и приема подзаконовите нормативни актове, а не да изпълнява правомощия, определени от изпълнителната власт. Манолова настоява още решения на Комисията за регулиране на ВиК, която ще определя и цената на водата, да се вземат единодушно от тримата членове, в противен случай се получава, че двама човека ще определят цените на ВиК-услугите в страната.

В същото време потребителите няма да имат право да обжалват цените, а в закона не пише колко ще струва на гражданите издръжката на тази комисия. Като административно-правен абсурд Манолова определя, че Комисията ще приема наредбите за цените и показателите за ВиК-услугите, а след това тези цени (от уж независимата Комисия) ще се одобряват от Министерския съвет.

Манолова подчертава, че в Закона за ВиК не е посочена и дефиниция на „уязвим потребител“ във връзка с получаването на „водни помощи“.
Не е ясно защо за промишлените потребители ще има индивидуални договори, за битовите няма да има, а за търговци, бюджетни предприятия и други не е ясно дали ще има, посочва още тя в становището и допълва, че Общите условия към договорите на битовите потребители трябва да са публични.

Тук отваряме скоба, за да припомним, че Комисията за защита на потребителите в отговор до 19 минути показа, че се прави, че не знае, че има правомощия да санкционира монополистите за неравностойност при договорите. После си призна. Припомняме също, че както контролиращата сектора КЕВР, така и другия орган по надзора КЗП са с изтекли преди повече от половин година мандати, а членовете им приемат безропотно всяка воля на властта, нищо че уж са независими, за да удължат пребиваването си на отлично платените постове.

Заплатите в КЕВР са над 8000 лв. на месец, а в КЗП бяха повишени с 30% и са по 4-5 хиляди лева за членовете. Интересно е, че председателят Маргаритов при Борисов 2 беше назначен като квота на Движение България на гражданите, което в момента уж подкрепя Манолова. Но на дела не личи подобно нещо.
„Проектът за ЗВИК е грубо посегателство срещу правата на потребителите, защото предвижда съдия изпълнители и колектори да събират вземанията от гражданите с просрочени сметки и съответно спиране на достъпа им до вода.

ВиК-операторите ще разкриват дирекции за събиране на вземанията, което несъмнено ще повиши цената на водата. В чл. 96 и чл. 97 на ЗВИК се предвиждат и глоби на физически и юридически лица, но не пише кой ще издава актовете”, пише още Манолова в становището до МРРБ.

По думите й особено опасно за потребителите е ВиК-операторите да изготвят петгодишни бизнес планове, в които да могат да променят цената на водата при всякакви настъпили увеличения на ценообразуващите елементи - цени на горивата, на електроенергията, МРЗ, водни количества, базови консумативи и т. н. Законът създава предпоставка за ново увеличение на цените на ВиК-услугите още преди 1 януари 2021 г. и остава с неясни цели и мотиви, категорична е Манолова.

Тя е категорична, че Законът ще предизвика освен правен хаос и хаос в етажните собствености и сметките за парно и вода. Предвижда се 24 месеца след влизането на Закона за ВиК в сила, хората да монтират индивидуални водомери и топломери на дистанционно отчитане. Ще могат ли ВиК-операторите дистанционно да отчитат данните на топлофикационните дружества на абоната и обратно остава загадка, въпреки промените в Закона за енергетиката, които ще бъдат приемани, обяснява Манолова.

Със закона не се решава и проблемът с така нареченото „общо потребление”, в това число и със справедливото преразпределение на ползваните количества между потребителите в една етажна собственост, заяви тя.

Във връзка с национализацията на общинските ВиК-дружества, Манолова днес се среща с граждани в Берковица за запазването на общинското ВиК в града.

Берковица е една от седемте общини, заедно с Брацигово, Кресна, Петрич, Сапарева баня, Струмяни и Троян, които се обявиха публично срещу новия Закон за ВиК и заложената в него норма една област да се обслужва от един ВиК-оператор.

Именно Берковица беше домакин на срещата между тях.
Припомняме, че има и 6 области от 28-те, които към момента не са постигнали такава консолидация, а именно Благоевград, Кюстендил, Пазарджик, Монтана, Разград и Ловеч.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени