FACEBOOK

Не сме саботирали машинното гласуване: ЦИК

ЦИК опровергава обвиненията на Иван Тодоров от Сиела Норма за “активно мероприятие от страна на комисията срещу машинния вот чрез умишлено бавене на подготовката на устройствата за гласуване”. От там представиха подробни данни за подготовката на устройствата, след думите му пред bTV.

Посочва се, че не отговаря на истината твърдението, че ЦИК е приела решението за начина на гласуване на първия тур на местните избори без да е получила писмо от МЕУ и без да изчака срока, който според Тодоров е определен със закон.

ИК няма текст, който да определя краен ден и час за подписване на решението за удостоверяване на съответствието. От комисията уточниха, че решението е прието след уверение от страна на министър Александър Йоловски, че процедурата по удостоверяване на съответствието е опорочена и той няма да подпише решение за удостоверяване на съответствието, и след като писмо от него е получено в ЦИК на в 17:33 ч. на 27 октомври 2023 г.

Комисията заяви още, че не вярно и твърдението, че тя умишлено бави сроковете за осигуряване на машинно гласуване и че ръководството е забавило предаването на устройствата и софтуера за удостоверяване до 16 октомври 2023 г., въпреки изборите са насрочени през лятото.

“Според изложените факти не е допуснала забавяне в действията си, още по-малко – умишлено”, обощиха от ЦИК.

 

 


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени