FACEBOOK

НСО пази министър от Кирил Петков

Семейството му е със засилена охрана от прокурор

Министърът на електронното управление Александър Йоловски от ПП потвърди пред СГП, че е бил заплашван във връзка с възлагане на обществени поръчки. В тази връзка, с постановление на прокурор той получи засилена охрана от НСО, а на семейството му е назначени гардове от ГД Жандармерия, специални операции и борба с тероризма.

Напомняме, че именно Йоловски и неговият заместник в МЕУ Михаил Стойнов бяха забъркани в скандала заради, който ЦИК отмени вота с машини на първи тур. Във вторник комисията изпрати писмо до министъра, с което поиска той  да предприеме действия по удостоверяване на устройствата, за да може комисията да организира балотажа със смесено гласуване.

На 27 октомври Йоловски даде брифинг, на който защити вота с машини и  описа цялата процедура, по която е била удостоверена сигурността на устройствата. Само половин час по-късно, на председателския съвет в НС, обаче той зае точно противоположната позиция.

Веднага след това шефът на ПГ на ИТН Тошко Йорданов, който присъства на срещата обяви, че Йоловски призна за натискт от страна на Кирил Петков и Божидар Божанов от ППДБ. Те са го притискали да не обявява обществени поръчки за 640 млн. лв., а направо да даде парите на посочени от тях фирми.

Министърът дори е казал, че Петков е заплашил с децата му. В тази връзка ИТН подаде сигнал за корупция до прокуратурата, КПКОНПИ и европейската прокуратура. Божанов, който е бивш министър на електронното управление в кабинета Петков-Нинова, заяви, че изобщо не знае за какво става дума и поиска проверка по твърденията. Интересна подробност е, че Йоловски е назначен от ПП, в предишния кабинет е бил негов заместник.

След изявата си на председателския съвет в НС Йоловски затихна и повече не е правил никакви публични изявления. И досега не е ясно дали самият той е сезирал прокуратурата за заплахите срещу него и семейство му, както и дали е уведомил премиера Николай Денков за оказвания натиск.

 


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени