FACEBOOK

Не пуснахме Лавров заради забрана на ЕС: МВнР

Българското министерство на външните работи (МВнР) потвърди, че е отказало разрешение за прелитане на самолета на външния министър на Русия Сергей Лавров. Причината е, че той е в санкционния списък на ЕС и му е забранено влизането и преминаването през територията на страните-членки, посочиха от ведомството.

Малко преди това България, РСМ и Черна гора забраниха на самолета на Лавров да прелети над тях на път за Белград. Той трябваше да е в столицата на Сърбия днес по покана на президента Александър Вучич. В крайна сметка обаче руският външен министър е отложи двудневната си визита.

По-късно самият Лавров определи определи, като „немислимо” решението да не допуснат самолета му в Сърбия. "Това, което се случи, по същество е отнемане на правото на суверенна държава да провежда външна политика. Международната дейност на Сърбия в руска посока е блокирана", каза министърът.

Лавров заяви също, че Русия вече е поканила сръбския външен министър Никола Селакович да посети Москва в най-скоро време.

Напомняме, че България и Полша бяха първите страни в Европа, които превантивно забраниха руски полети след началото на кризата в Украйна. След това подобно решение беше приложено за целия ЕС.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени