FACEBOOK

Санкциите да не вредят и на самите нас: Радев

"Важно е санкциите, които налагаме да бъдат ефективни, но да не допускаме те да нанасят вреди върху нашите икономически и социални системи”, заяви президентът Румен Радев след като проведе среща на "четири очи" с чешкия си колега Милош Земан, която се състоя в Пражкия замък Храдчани.

„Спирането на доставките на петрол няма да се отразят добре на нашите икономики и трябва да сме изключително внимателни, като отчитаме спецификите на всяка една страна", категоричен бе той. Радев призова да се балансира между санкциите и интересите на всяка отделна държава.

"Трябва да сме внимаваме с кризите, които предизвиква войната. Защото продоволствената криза, която води до нови мигрантски вълни, енергийна криза с нарушени доставки и галопираща инфлация", подчерта българският държавен глава.

„Осъждаме категорично руската агресия в Украйна”, подчерта още Радев.

И чешкият и българският президент споделят тезата, че постигането на климатична неутралност за двете страни е невъзможно без създаване на условия за развитието на ядрената енергетика и да не допускаме грешката да се отпускаме много към модерните възобновяеми източници, закривайки базовите си мощности като въглищни централи, ядрена енергетика и тн.

”Чехия напълно подкрепя влизането на България в Шенгенското пространство”, обяви на свой ред чешкият президент.

И двамата президенти изразиха и известно безпокойство по отношение на радикалния ислямизъм на Балканския полуостров.

 

 


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени