FACEBOOK

Не излизат и наполовина сметките на „4,5 млрд.“ мерки на правителството

Правителството анонсира, а медиите повтарят, че щяло да има 4,5 млрд.лв. в подкрепа за бизнеса. Истината е, че анонсираните от Бойко Борисов мерки всъщност са точно за половината: 2,25 млрд.лв., от които 500 млн. не са за икономиката, а за 3 министерства: МО, МВР и МЗ.

Особено интересен е случаят с последното – здравният бюджет на България е 4,7 млрд.лв. тази година и е чудно защо има нужда от дарения и допълнителни субсидии към него?И по каква причина не може да се справи с кризата от 36 пациенти в болница с коронавирус по данни на Щаб №1.

Какво прави впечатление за другите мерки? 1 млрд.лв. се анонсират като помощ на бизнеса за 60% от заплатите, но не и от осигуровките. А става въпрос за 3% от 3,4 млн. работещи. Всъщност няма да ги получат „павилиончетата“ и „салончетата“, които са най-ударени от кризата, нито „магазинчетата“ и „ресторантчетата“. Идва помощ за чуждите собственици на моловете, за българските на фитнесите и частично за туризма.

Който според премиера обаче имал „мазнинки“. Както е добре известно, 2019 г. беше година на спад за родния туризъм, а стъкмистиката с 1% ръст на туристите включва 50% транзитно преминаващи през наша територия и само там имаме ръст – при Румъния – хора, пътуващи и връщащи се от Гърция, и при Турция – хора, отиващи си вкъщи и връщащи се обратно на гурбет в Европа. На основните пазари като Германия и Русия има спадове от съответно 11% и 12%, а това са ни туристите.

Още по-интересно е, че според шефа на КНСБ Пламен Димитров тези 1 млрд.лв. са за 100 000 работещи. Ако сумата се раздели на 1 месец, колкото е обявеното извънредно положение, и отговаря на 60% от заплатите, значи тези хора получават по 16 666 лв. месечно. Което е истинска сензация. Ако мерките са 2-месечни, значи иде реч за възнаграждения от 8888 лв. на калпак. Средно! Според данни на КНСБ 88% от българите живеят с под 800 лв. на месец. Кои ли са тези 100 000 продавачки в молове и фитнесинструктори? Както всеки знае, всъщност в тези обекти практиката е работещите да бъдат осигурявани на минималната работна заплата от 610 лв. и ще бъдат възстановени на работодателите им малко над 360 лв. Те ще дадат 260 лв. осигуровки за всеки на държавата на калпак. При 0 лева приход.

500 млн.лв. от парите, които отпуска правителството, отиват за вдигане на капитала на държавната банка за развитие. Тя ще ги разпределя за банкови гаранции и за изкупуване на дялове от закъсали фирми. По какви критерии ще става това – никой не казва. Но тъговските банки, през които ще се извършва, няма да го правят без да вземат проценти.
Ще се раздават и бързи потребителски кредити до 1500 лв. за 200 млн. лв. Дори безлихвени, няма да минат без такси и комисионни за търговските банки, през които ще се разпределят. В общия случай, това значи не помощ, а допълнително задлъжняване на хора, останали без работа. Доколко това е добра сделка и за тях, и за банките и няма ли да се превърнат в лоши кредити: БНБ вече предупреди властта да се въздържа от подобни необмислени мерки, които поставят на риск финансовата система.

50 млн. лв. великденски бонуси по традици ще получат онези пенсионери, които са с минимални месечни доходи което сега се представя за антикризисна мярка. Защо парите няма да стигнат за онези, които имат достатъчен осигурителен стаж и поради това вземат по-високи пенсии, по каква логика те са дискриминирани? Това не става ясно.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени