FACEBOOK

„Неподвижните” тръгнаха из цялата страна

За съмнителни практики с подвижни избирателни секция, алармира Свободна Европа. Медията посочва, че една от тях формално  успя да обслужи 198 души в един изборен ден, при положение че за всяко отделно гласуване са необходими между 15 и 30 минути, за което иначе са нужни около 50 часа.
Това се случи в община Сърница, където отделеното време беше колкото и навсякъде другаде - от 7 сутринта до 20 часа вечерта, т.е. общо 13 часа. Там обаче са били четири пъти по-бързи от всички останали и в рамките на изборния ден подвижната урна е обиколила близо 200 души. Това показват резултатите от секция 13390006.

Тази секция е обслужила точно 198 души с мобилна избирателна урна по време на изборите на 11 юли. Точно 173 от тях са гласували за ДПС.

Феноменалната бързина при гласуването е причина тази и още няколко мобилни секции в общините Сърница и Батак, област Пазарджик, да бъдат обект на разследване от полицията. А поводът за това са подадени сигнали в МВР. Според тях на парламентарните и президентските избори в неделя, 14 ноември, се готви злоупотреба с контролирано гласуване по домовете.

“Схема е имало и преди. Резултатът е две в едно: това е опит да се избегне машинното гласуване и пряк контрол на избирателите за кого да гласуват. Вижда се от резултатите”, посочи Антоанета Цонева, водач на листата на Демократична България в пазарджишкия МИР, където са общините Сърница и Батак.

Коалицията е подала сигнали в полицията. Това се случва дни след като Цонева среща в Пазарджишко друг кандидат-депутат - водача на листата на ДПС в областта и зам.-шеф на движението Йордан Цонев.

Схемата, за която Цонева спомена, е обект на разследване на Свободна Европа, публикувано миналата седмица.

То разкрива, че в разградския район сякаш е имало пик на болести, предизвикващи трайна неподвижност. Именно на такива диагнози се позовават над 2500 души от различни общини в областта. Непосредствено преди изборите на 11 юли те са поискали властите да им осигурят подвижни избирателни урни, за да гласуват от вкъщи.

Полицията в Разград по-късно е установила, че сред тях има хора, които “дори не знаят, че са подали заявления за гласуване от дома си”.

В мобилните избирателни урни се гласува с хартиени бюлетини, а не с машини, както в по-голямата част от секциите, в които избирателят отива лично, за да подаде вота си.

Едно от обясненията за схемата в Разград е, че някои избиратели са неграмотни и за тях е много трудно да гласуват на електронните устройства. Така осигуряването на мобилна урна, дори и на ръба на закона, дава възможност на тези избиратели да упражнят правото си на глас.

Според Свободна Европа друго обяснение, според подалите сигналите в МВР, е, че по този начин избирателите се държат в зависимост, тъй като са наблюдавани от мобилната секционна комисия докато гласуват.

Анализ на резултатите в мобилните секции в Разградско показва, че над 90% от гласувалите в тях са подкрепили ДПС. Резултатът на движението за областта е малко над 45%. Т.е. партията получава двойно повече в мобилните урни и "схемата в Разград" очевидно е полезна за ДПС.

Контролът върху автентичността на медицинската документация (уверения за ТЕЛК и др.), с която се заявява искане за мобилна секция, е отговорност на кметовете. В Разградско повечето от тях са избрани именно от Сараите.

Снимка: Свободна Европа


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени