FACEBOOK

Немската, 73-то и US колежът са най-добрите училища в България

Държавната немска гимназия в София за поредна година е класирана като №1 от Топ 100 училища на България. Среброто е за общинското 73-то училище, което и досега е под прекия контрол на своя бивш директор Йорданка Фандъкова, а трети е частният Американски колеж.

На четвърта позиция за 2020 г. е Испанската гимназия, държавно училище, следвана от хита на годината – Първа частна математическа. Тя оставя зад гърба си легендите Софийска математическа (№7) и бележещата отчайващ регрес Национална природо-математеческа гимназия – едва 28-а.

Второто най-добро училище извън София е на шеста позиция – Частна профилирана гимназия Аркус във В.Търново. Трета от извънстоличните е бургаската Немска езикова. Тя бие изненадващо за мнозина поставената девета Френска и заемащата десето място Първа английска гимназия.

Сред по-известните училища 12-а позиция е за 35-о, 21-ва за 133-о, а чак 23-та е Националната гимназия за древни езици и култури. Друго славна институция с много по-стародавни традиции – Априловската гимназия в Габрово е 26-а. Следвана веднага от също така известната старозагорска Ромен Ролан, която неведнъж е попадала в десетката на класацията, която всяка година подготвя Дневник.

Едва 35-а позиция заема люпилнята за звезди от бг шоубизнеса 22-о столично училище, а Италианският лицей е паднал до 37-ото място, независимо, че вече 44 години там се възпитават децата на елитите у нас. Веднага след него са 31-во училище – Бастилията, 32-ро, а на 41-во място е далото премиера Костов и още немалко знаменитости 18-о училище, ориентирано в последно време към ... Ориента – източните езици.

Първото селско училище в класацията е на 47-а позиция – в златодобивен Челопеч.
Класацията е на база най-високи оценки на единствения задължителен за всички зрелостници изпит - по български език и литература (БЕЛ).

Тази година на него се явиха над 45 хил. гимназисти. Използвана е информация на Министерството на образованието за близо 1 000 училища в цялата страна, публикувана в поддържания от Държавната агенция Електронно управление национален портал за отворени данни, а интерактивната карта по-надолу показва средните резултати по области.

Според данните излиза, че една трета от водещите средни училища са в София, но повечето от тях всъщност окупират нейната по-добра половина. С най-високи резултати са общо 32 столични средни учебни заведения от представените 100.

На втора позиция остава Пловдив със 7 училища, следван от Бургас с 5, Варна с 4 и Русе, Велико Търново, Плевен и Стара Загора с по 3. Само една област - Търговище, няма представител в стотицата. Тя регистрира най-ниските резултати по БЕЛ, но пък беше сред най-успешните на втората матура.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени