FACEBOOK

Небостъргачът I Tower се строи, въпреки заповедта на ДНСК за спиране

Въпреки, че в петък ДНСК издаде две заповеди за спиране на строежа на I Tower в центъра на София, строителните работи продължават. Припомняме, че за започналия в нарушение строеж около Солни пазар 19 минути писа още на 13 май 2019 г. Строителството бе започнало на 13 юли 2017 г. и трябваше да приключи след 30 месеца – сиреч на 13 януари 2020 г., но това така и не се случи, а шумът от строителните дейности продължава и през определените часове за почивка от 14 до 16 ч.

"След самосезиране по повод публикации в медиите за извършване на незаконно строителство, Върховна административна прокуратура (ВАП) възложи на Дирекция национален строителен контрол (ДНСК) извършването на проверка за законността на строежа на т.нар. небостъргач „I Tower“ в центъра на град София.

След приключване на инспекцията, във ВАП е получен обобщен доклад, според който при проверката на място и по документи на строежа на двете сгради служители на ДНСК са констатирали, че е налице нарушение на чл.143 ал.1 т.5, чл.144 ал.1 т.4 от Закона за устройство на територията (ЗУТ), изразяващо се в несъгласуване на инвестиционния проект във фаза технически проект относно строителството над кота ? 0,00 с Министерство на културата, изискуемо съобразно чл.83 ал.1 т.2 б.“а“ и чл.84 ал.1 от Закона за културното наследство (ЗКН).

Въз основа на констатираните нарушения, началникът на ДНСК е издал две заповеди на основание чл.224 ал.1 т.6 ЗУТ за спиране на изпълнението на строежите на двете сгради", гласи съобщението от петък.
Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени