FACEBOOK

Налагаме вето, ако има евросанкции в ядрената енергетика: Радев от Брюксел

“България не може да приеме европейски санкции срещу Русия в областта на ядрената енергетика, защото това ще повлияе пряко на нашата енергетика”, заяви президентът Румен Радев преди извънредното заседание на Европейския съвет, което се провежда на 9 и 10 февруари в Брюксел. Същата позиция има и Унгария.

“Затова, ако се стигне дотам, страната ни ще наложи вето”, категоричен е държавният глава. “Отчитаме всички възможни области, където налагането на санкции може да стане, но там, където са застрашени нашите интереси, особено в областта на ядрената енергетика, ние сме много внимателни и следи нещата”, подчерта Радев.

“Изявлението на президента Радев, че България не може да приеме санкции срещу Русия в областта на ядрената енергетика не почива на русофилски чувства или патриотизъм.

Тук става дума единствено и само за интересите на България”, заяви пред БГНЕС експертът по ядрена енергетика проф. Янко Янев, шеф на Института за управление на ядрените знания във Виена.

„Слава Богу, че най-накрая има нещо, което е влязло в главата на президента“, коментира той и добави, че трябва много сериозно да се отнасяме към ядрената програма на България, за да “не заробим бъдещите поколения с глупости”.

Проф. Янев припомни, че страната ни управлява руска ядрена технология от над 45 години на площадката на АЕЦ Козлодуй, построили сме цялата инфраструктура за реакторите ВВЕР. „Ние не можем да се откажем от това. Много уважавам американската ядрена индустрия, но в момента много трудно ще построим американски реактор. Вижте дори поляците не могат да го построят и се обърнаха към корейците“, посочи за пример той.

Експертът не е убеден и в целесъобразността на диверсификацията на ядрено гориво. Според него не трябва да се купува гориво, което никой не иска да преработи. „Нека не забравяме, че проблемът е безопасност! Реакторът е на наша територия“, предупреди проф. Янев.

Пред БТА шефът на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) Цанко Бачийски също призова да се подхожда изключително внимателно към прилагането на евентуални европейски санкции срещу Русия в областта на ядрената енергетика. Той посочи, че подобни действия могат да се отразят както на процесите по издаване на лицензите за удължаване на работата на централата, която се планира да работи още 30 години, така и ще засегнат износа на отработено ядрено гориво.

"Едни санкции в това отношение могат да доведат до голямо затруднение за работата на АЕЦ Козлодуй. Като регулатор ние внимателно следим този процес и коментираме с централата и какви възможности има за смекчаване на евентуални такива неща, които могат да се случат", посочи Бачийски.

“Няма опасност АЕЦ Козлодуй да остане без свежо ядрено гориво към момента. Централата е обезпечена с до 2027 г. за 6-и блок, а за 5-и блок - до април следващата. Ако междувременно алтернативното американско гориво не получи лиценз за 5-и блок, и двата блока могат да продължат да работят с наличното руско гориво, каза още той.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени