FACEBOOK

НС прие предложени от БСП мерки за хората с увреждания

Народното събрание прие предложението на ПГ на „БСП за България“ за промени в Закона за българските лични документи в помощ на хората с увреждания. Промените, внесени от зам.-председателя на ПГ на левицата Крум Зарков и народния представител Михаил Христов, касаят срока за валидност на свидетелствата за управление на МПС на хората с увреждания.

По сега действащото законодателство срокът е ограничен до 5 години. С промените той се увеличава до 10 години, с цел улеснение на водачите с увреждания. Процедурата по издаване на свидетелствата на хората с увреждания е изключително сложна - трябва да минат през лекарска комисия ЛКК, а в страната има само 3 транспортни болници с такива комисии – София, Пловдив и Горна Оряховица. В мотивите си социалистите подчертават, че това силно е затруднявало възможността на хората с увреждания да могат да придобият нужните документи за получаване на свидетелство.

Депутатът от левицата Михаил Христов обясни, че професионалните категории за управление на МПС са почти изцяло ограничени за хора с увреждания. Той допълни, че следващите мерки, които ще внесе с цел улесняване на хората с увреждания, ще бъдат в посока- по-широк достъп до професионалните категории за управление на МПС за да са по-конкурентоспособни на пазара на труда.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени