FACEBOOK

Моловете не опрощават наемите и искат държавната помощ на обектите

Търговските центрове (моловете) се опитват да пристискат наемателите на магазините с абсурдни анекси в договорите им във връзка с държавната помощ за затворените бизнеси. Това съобщиха за ABCnews представители на обекти в „Парадайс център“. В анексите пише, че ако магазините кандидатстват и получат държавна помощ в размер на 20% от оборотите им спрямо същите месеци на 2019 г., ще дължат съответните наеми за декември 2020 г. и за януари 2021 г. Освен това ги задължават да кандидатстват по мерките и програмите. Моловете са затворени и не работят вече втори месец.

„Това е абсурдно и нелоялна търговска практика, за която трябва да се самосезират Комисията за защита на конкуренцията и останалите държавни институции. Прокуратурата също трябва да извърши проверка“, обясниха собствениците на обекти. Те възнамеряват да организират протест срещу управата на моловете. Според тях търговските центрове също ще кандидатстват и получат средства от държавата, защото са затворени и не оперират. Не е нормално те да вземат субсидии, а нашите да им ги дадем. Вината за затварянето все пак не е наша, коментираха от магазините. Освен наемите, които ни задължават да платим, ние имаме нужда и от оборотни средства за заплати, осигуровки и за покупката на нова стока. Държавата и моловете ни обричат на фалит, защото не можем да си продадем зимната стока, а вече трябва да зареждаме пролетните колекции, допълниха собствениците на магазини. Според тях ако не подпишат анексите, от търговските центрове ги заплашват, че ще бъдат изгонени. Фирмите възнамеряват да заведат и дела срещу моловете.

В предложените анекси пише следното:

„В случай, че съществуват или бъдат приети правни разпоредби/нормативни актове, които могат да облагодетелстват Наемателя и уреждат цялостно или частично плащане на наем от българската държава във връзка с плащането на наеми (пряко или непряко, включително чрез обезщетение с данъчни) бъджетни вземания или предоставянето на бонуси (субсидии, или чрез покриване от страна на държавата на определен процент от оборота, реализиран от Наемателя в наетото помещение за определен период през 2019 г. или 2020 г.), то Наемателят разбира и се съгласява, че подобни мерки обезсилват изцяло или частично необходимостта Наемодателят да предостави на Наемателя търговските отстъпки, договорени в този Анекс и приема, че Наемодателят е оправомощен да намали сумата на отстъпките, предоставени с този Анекс……Наемателят се задължава да се запознае с правилата за получаване на държавна помощ по всякакви мерки/програми обявени от страна на българската държава и в случай, че отговаря на обявените критерии, Наемателят се задължава да кандидатства за получаване на държавна помощ по съответната програма/мярка в предвидените за това срокове. Наемателят се задължава да уведоми Наемодателят незабавно след като каквато и да е подкрепа по смисъла на този член, е била предоставена на Наемателя.

В случай, че Наемателят получи подкрепа по реда на този член, то Наемателят се съгласява да заплати на Наемодателя, като компенсация/обезщетение за отстъпките направени тук, в допълнение към базовия наем, съгласно този Анекс, стойността на всяка облага, свързана с договорените отношения по Договора за наем, получена от българската държава, без да надхвърля размера на Базовия наем, дължим по Договора за наем преди прилагането на настоящия Анекс. Плащането от Наемателя към Наемодателя ще ъде извършено в рамките на 30 дни от получаването на подобна облага от Наемателя“.

От „Парадайс център“ не отговориха на запитванията на ABCnews.bg. От Българската асоциация на ритейл центровете също не пожелаха да отговорят на въпросите, тъй като практиките при всеки от търговските центрове били различни. Те ги взимат самостоятелно и едва ли могат да бъдат обобщени от асоциацията.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени