FACEBOOK

Масови фалити при удължаване на локдауна очакват хотелиери и ресторантьори

Хотелиерите и ресторантьорите са недоволни, че след 21 декември мерките няма да бъдат разхлабени, а заведенията към местата за настаняване ще останат затворени.

В своя официална позиция от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация напомнят, че при въвеждането на по-строгите мерки икономическият министър Лъчезар Борисов е обещал на бизнеса, че всичко ще заработи отново, макар и при строги хигиенни и противоепидемични мерки след 3-седмичния период.

За пореден път управляващите не изпълняват обещанията и ангажиментите си към бизнеса и откровенно подвеждат инвеститорите, заявяват от БХРА.

Те изтъкват, че хотелите и къщите за гости в цялата страна вече имат направени резервации за Коледа и Нова година.

От Асоциацията изтъкват и думите на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, че именно това са най-сигурните бизнеси.

От БХРА посочват, че двуседмичните празници в края на годината са единствения шанс за местата за настаняване да оцелеят и да запазят персонала си. Ако сега обаче не бъдат отворени заведенията в хотелите или не бъдат компенсирани от държавата финансово, хиляди хора ще посрещнат 2021 г. на опашките пред бюрата по труда, предупреждават те и допълват, че за персонала и собствениците на хотелите не са предвидени компенсации, тъй като техният бизнес не е затворен със заповед.

От бранша настояват, ако мерките бъдат удължени и след 21 декември, да заработи схема за компенсиране на собствениците на хотели и заведения, за да се избегнат масови фалити. Те са категорични, че финансовата помощ от страна на държавата към хотелиерите и ресторантьорите вече е задължителна и тя трябва да бъде в размер минимум на 30% от оборота за периода на затваряне от предходната година, а за новите бизнеси - на предходния период, в който са били отворени с пълен работен капацитет.

От БХРА настояват да бъдат предвидени и помощи за персонала в хотелите и заведенията към тях, които в момента не могат да се възползват от нито една социална мярка, тъй като се водят работещи. Исканията им са служителите да бъдат подпомогнати със 100% от дължимата им заплата, като държавата поеме и всички осигуровки.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени