FACEBOOK

Мозъка, Венеция от ПП, Ст.Янев и другите министри от кабинета Петков – Нинова стават софийски депутати

Интересни стари и нови герои на нашето време влизат в новия парламент от София. Сериозна въртележка има в най-големия в страната 23-и МИР, в който са южните райони от Младост до Красно село и полите на Витоша. Най-много от общо 16-те места взема Продължаваме промяната – пет.

По листа това са Асен Василев, Николай Денков, Настимир Ананиев, Васил Пандов и Венко Сабрутев. Асен Василев е водач и в Хасково, там ПП имат два мандата. Интересно е дали ще се откаже от мястото си там, за да влезе неговият фаворит и министър на културата в кабинета Петков-Нинова Атанас Атанасов, сам нарекъл се „просто Наско” и нашумял с едно странно видео, в което изглежда като напушен.

Асен Василев ще избира дали да направи щастлив него или слабо известния Васил Стефанов и чакащия на опашката и известен с показването на вратовръзките си по телевизията Искрен Митев. Друг министър в кабинета Петков - Нинова, който беше титуляр в образованието Николай Денков също ще трябва да реши дали да остане депутат от София или да влезе от Шумен. И на него чакат Васил Стефанов и Искрен Митев.

На второ място в 23 МИР със сериозно изоставане в проценти се нарежда ГЕРБ, който взема четири мандата. Сигурно е, че лидерът на СДС Румен Христов, Александър Ненков, синът на Нидал Алгафари - Николай и Александър Иванов ще бъдат депутати.

Трета в 23 МИР е Демократична България. Коалицията взема 3 мандата и въртележката на преференциите оставя извън парламента Кристина Петкова, която е заместник – председател на ДБ и шеф на женската им организация, ако водачката Надежда Йорданова не реши да влезе от Русе. Втори и оставащ избран е Божидар Божанов, министърът на е-управлението в кабинета Петков – Нинова, събрал преференции. Трета е Елисавета Белобрадова, която се водеше седма в листата – значително понижение, след като на миналите избори беше водач в 25-и МИР, редом до Бойко Борисов и Ицо Депутата – ексХазарта. Тя се премести напред заради преференциални гласове - 4831. Всъщност ДСБ изкара резултата в района, където има ключови кметове и това наистина е изкривяване на вота, коментират познавачите.

Следваща в 23 МИР по брой мандати е партия Възраждане с два. В парламента ще влязат Николай Дренчев и Иво Русчев. Ако Русчев избере да влезе от 25 МИР София, където партията пак има два мандата, то Маргарита Генчева ще стане депутат.
БСП има един мандат, който взема министърът на туризма в кабинета Петков $ Нинова Христо Проданов става депутат.

Български възход има един мандат и с него депутат ще бъде бившият служебен министър на спорта от 2017 г. Даниела Дашева.

В централния и най-малък софийски 24 МИР за Продължаваме промяната получават мандати експремиерът Кирил Петков, Петър Петров, легендарният зам.-министър 10+4% от Петков – Нинова и ексдиректор на Главболгарстрой Андрей Цеков и отцепникът от Има такъв народ Георги Георгиев.
Втори са ГЕРБ – двата процента разлика им дават мандат по-малко – общо 3, които си поделят Тома Биков, Рая Назарян и Евгения Алексиева.

Трета е Демократична България, където пак има голяма интрига заради преференциите, довела до отпадането на вицепремиера и екоминистър от кабинета Петков – Нинова Борислав Сандов. Двата мандата са за Христо Иванов и Мартин Димитров. Бившият лидер на СДС измества от второто място бившия екоминистър Борислав Сандов, след като Димитров е получил 3028 преференциални гласа, а Сандов – 908, с което е едва трети подгласник.

Сандов води листата на ДБ в Монтана, но там ДБ е едва на осма позиция сред партиите, което значи, че той няма да бъде депутат, след като за броени месеци загуби и министерския си пост и лидерския при Зелените. Замът му от кабинета Петков – Нинова Тома Белев също остана без място в парламента, няма как да се върне и в Столичния общински съвет. Ако Христо Иванов влезе от Пловдов, както се очаква, депутат става Кремена Кунева, която е получила 1917 преференциални гласа и също измества Сандов.

БСП има един мандат в 24 МИР, което значи, че Георги Свиленски ще стане народен представител отново.
Възраждане получава едно място - водач на листата е Петър Петров, който е е първи и в 12 МИР Монтана. Ако Петров избере да влезе в НС оттам, то Александър Арангелов ще стане депутат.

Български възход също има един мандат. С него депутат от София става бившият двукратен служебен премиер, а след това за кратко военен министър в кабинета Петков - Нинова Стефан Янев. Това е, ако не избере да влезе от 16 МИР Пловдив-град, където партията му също има един мандат за него. Втори в листата на Български възход за 24 МИР е Никола Илиев. Предстои да се разбере какъв избор ще вземе Янев.
ГЕРБ победиха убедително в любимия си 25 МИР, в който освен Люлин е и Банкя и получават четири мандата.

Бойко Борисов, който се отказа вече от мястото си, Христо Гаджев, Анна Александрова и Лъчезар Иванов заемат първите места в листата за 24 МИР. За Лъчо Мозъка, както 19 минути го кръсти при първия му мандат, когато представляваше НДСВ по заместване на избрания, но оттеглилия се от поста Бойко Борисов, това е рекорден 9-и парламент. На мястото на Борисов сега влиза бившият заместник-министър на образованието в последния му кабинет и депутат в последното НС Петър Николов - Зиков.

Продължаваме промяната също има четири мандата тук: Христо Петров, вицепремиера от кабинета Петков – Нинова Калина Константинова, Венеция Нецова-Ангова и Цветелина Симеонова-Заркин.

Демократична България получава два мандата в 25 МИР за зеления лидер Владислав Панев и за д-р Александър Симидчиев. Симидчиев измества от второто място Бонка Василева от ДСБ със своите 1775 преференциални гласа. Елисавета Белобрадова, която е четвърта тук, получава още повече преференции - 2200, но тя влиза от 23 МИР и е след Симидчиев в списъка за 25 МИР. Отново коалиционните партньори са постъпили некоректно с ДСБ.

Възраждане също има два мандата: Костадин Костадинов и Иво Русчев. Ако Костадинов избере да влезе от 3 МИР Варна, както се очаква, а Русчев от 23 МИР София - то Димо Дренчев и Маргарита Махаева ще се закълнат като народни представители. Тъй като Димо Дренчев е водач на листата на Възраждане в Перник, където партията му получава мандат, за разлика от БСП, е по-вероятно Дренчев да влезе оттам, а петият в списъка - Славчо Крумов да се закълне на негово място.

Червените имат един мандат и в 25 МИР. Ако Корнелия Нинова избере да влезе в НС от 1 МИР Благоевград, откъдето за първи път попадна в парламента през 2009 г., специалистът по всичко Емил Георгиев от Екогласност може да влезе в парламента. Но той ще отпадне, ако тя даде път на класиралия се с преференции втори в листата Богдан Боцев.

Петият в червения списък за Пиринска Македония извади от играта проф. Георги Михайлов – единственият останал здравен специалист в групата на левицата в последните 3 парламента.

Български възход също получават един мандат в 25 МИР – отива при бившия заместник-министър на енергетиката в служебен кабинет на Стефан Янев - Георги Самандов.

 

Кирил Пламенов


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени