FACEBOOK

Мога да сезирам ВСС за Гешев: Стоилов

„Ще анализирам сигнала, който ще изпрати министър Бойко Рашков за магистрати, които уронват престижа на съдебната система и ще преценя допустимостта и основателността”, заяви служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов. „Съгласно Конституцията има възможности с такива въпроси да се занимава Висшия съдебен съвет (ВСС). Смятам обаче, че в близките дни най-актуалната задача е организацията на изборите и да се намали рязко броят на купените гласове”, подчерта той.

Стоилов отрече да има натиск върху него. „Никой, който работи на високо ниво в държавата, не е изисквал от мен да предприема определени действия”, подчерта той.

Служебният министър не отговори категорично дали ще внесе предложение във ВСС за прекратяване на мандата на Иван Гешев, ако в сигнала има достатъчно данни за нарушения от главния прокурор. Той обаче напомни, че има пълномощията за това. „Зависи от материала, който ще бъде предоставен. Министърът на правосъдието разполага с правомощие да сезира ВСС, ако се смята, че има основание за образуване на дисциплинарно производство. Оттам-нататък въпросите се решават от членовете на ВСС". Припомняме, че уронването на престижа е основание според Конституцията главният прокурор, както и всеки магистрат, да бъде отстранен от поста си.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени