FACEBOOK

Министър нарушава закона, а от ППДБ го изкараха жертва

US адресът Асен го спъна да гласува в родното му Хасково

Вицепремиерът Асен Василев изненадващо не успя да подаде гласа си. Адресната му регистрация в чужбина (САЩ) е причината шефът той да не бъде допуснат да гласува в родното си Хасково. Оказа се, че шефът на МФ е изваден от избирателния списък и е попаднал в т. нар. забранителен, в който влизат гласоподаватели, нямащи право да дадат вота си. В съобщението от централата на ППДБ обаче не споменаха нито дума за американския адрес на министъра, който наруши закона, а вместо това го представиха за жертва с накърнени права.

"За да упражни правото си на вот в нашата секция, трябва да ни представи удостоверение по чл. 40 от ИК, издадено от общината, и да попълни декларация, че няма да гласува на друго място. Това му беше обяснено. Той се съгласи, и ако се върне с тези документи, ще му дадем правото да гласува, като ще го впишем под чертата в избирателния списък", заяви шефът на СИК в Хасково Петя Шопова. Удостоверението се издава от кмета на общината, след извършване на проверка.

От Промяната се възмутиха, че не е ясно е кога и как Василев  е бил зачеркнат, тъй като на всички избори досега, вкл. и през април, той фигурираше в избирателния списък.  

"Секционната комисия е действала правилно. При моя проверка се установи, че от 2000 г. г-н Василев има настоящ адрес в САЩ и до настоящия момент в общинска администрация в Хасково няма информация, че този адрес не е активен или че е променен", конментира и шефът на ОИК в града Добромир Якимов. Той поясни, че за разлика от парламентарните избори при местните важи принципът на уседналост, което означава, че трябва да има постоянен и настоящ адрес в България.

"Г-н Василев трябва да представи доказателства, че данните на ГРАО не са верни със документ от САЩ, с които да се удостоверява, че към 28 април настоящият му адрес не е в щатите", каза още Якимов. Той поясни, че документът който трябва да се представи не могат да бъдат данъчни декларации, декларации пред КПКОНПИ, а трябвало да бъде удостоверителен документ от съответната държава.

 


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени