FACEBOOK

МинФин ни превръща в доносници с 10% подкуп за накисване на другарчета

Всеки, който подаде сигнал до НАП за укриване на данъци да получава 10% от допълнителните приходи за бюджета, събрани поради разкритията.Това предлага финансовото министерство с промени в Данъчно-осигурителния и процесуален кодекс, обявени за обществено обсъждане.

Идеята е взета от практиката на Държавна сигурност, която очевидно от много събития напоследък е като учебник за управляващите от ППДБ, както и идеите за възнаграждаване.

Не става ясно дали в обсега на доносничеството ще подадат само „другарчета”, т.е. само физически или и юридически лица, т.е. фирми.

Въпреки че укриването на данъци и задължителни осигурителни вноски е проблем на всички развити икономики, този проблем е особено значим и за България, където събираемостта на тези публични вземания все още не е на необходимите нива, затова ще се използват всички позволени от закона средства за повишаването и, се казва в мотивите на вносителите.

За да няма спекулации и злоупотреби с това право и за да не бъдат засипани инспекторите на НАП с информация е предвидено да се разследват само сигнали, които съдържат конкретни факти и обстоятелства, които не са били известни на органите по приходите.

Заложен е и долен праг за разкритите допълнително суми от неплатени данъци над който ще се изплащат възнагражденията- над 3000 лв., като идеята е така да няма разчистване на междуличностни сметки. Предвидено е и наказание при трикратно подаване на невярна информация за едно и също лице.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени