FACEBOOK

Мандатът се удължава с 2 мес. с извънредното, спорно е дали само на НС, или и на кабинета

Извънредното положение ще върне на депутатите уж отнетите им заплати от по 9600 лв. на месец, от които се оказа, че продължава да вземат по 2829 лв., защото мандатът им се удължава с неговия срок - тоест, два месеца. Член 46 от Конституцията посочва в своята алинея втора: "в случай на война, военно положение, настъпили по време или след изтичане на мандата на Народното събрание, срокът на неговите пълномощия се продължава до отпадането на тези обстоятелства".

Понеже текстът е обтекаем за масовия читател, известният юрист Марин Киров коментира, че мандатът на Народното събрание се удължава със срока на извънредното положение. "За Министерския съвет, по-скоро не", добавя той. Това обяснява защо се налагаше да имаме извънредно положение, а сега ще имаме извънредни мерки, без извънредно положение.

Което поставя въпроса защо се наложи първото, освен заради продължаването на срока на това Народно събрание, а явно се надяват - и на кабинета. В страни, включително тежко ударени като Испания наложиха "положение на тревога", което е различно от "извънредно положение". Така стана и в доста други държави.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени