FACEBOOK

Май: 5 станции, август: още 3 от Зелената метролиния

Макар и с повече от половин година закъснение спрямо предварителните очаквания, първите станции от третата Зелена линия на софийското метро ще заработят през май. Така пътуването от Красно село до Попа ще отнема нещо като 5-6 минути. При НДК ще се прави връзка с втората Синя метролиния.

Останалите станции от първия етап на трасето – Орлов мост, където се прави връзка с първата Червена линия, при Театър София и Зад канала и на бул. Владимир Вазов в жк Левски, ще стартират работа през лятото, най-вероятно през август. Причината за забавянето им беше описана първо от 19 минути преди повече от две години и тя се крие в нерешени проблеми на подземната инфраструктура от страна не на общината, а на държавата.

Компетентността на МРРБ е добре известна и по качеството на новите магистрали, и по изпразването на язовир Студена и жаждата в Перник, благодарение на подопечното на министерството ВиК в града.

Общата дължина на подземната железница така ще се увеличи с 8 км и ще стане 48 км. Зелената линия ще достигне 12 км следващата 2021 г., най-вероятно през септември. Тогава ще бъдат пуснати останалите 4 станции и ще бъде възможна връзката на жп линията София – Перник при гара Горна баня със софийското метро.

Трасето се строи със защитени лично от кмета на града, не от държавата, както е при обектите на другите общини, безвъзмездни европейски средства, като допълнително финансиране има от бюджета на милионния град.

С пускането на Третата линия вредните емисии от транспорта ще бъдат намалени общо с над 30 на сто, като много от кварталите, които тя обхваща са сред най-замърсените и най-замърсяващите, поради горене на твърди отпадъци. Така че пускането е важно за по-чист въздух в София. И е показателна мярка в тази посока.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени