FACEBOOK

Лъжите на властта за Турския поток през нас, правен от руски и беларуски фирми

„С първите мъже на Саудитска Арабия разгледахме строителството на газопровода”, съобщи от вертолета – своята нова джипка премиерът Борисов. При цялото ни уважение първите мъже на кралството са ... кралят и престолонаследникът.

Има 200 принцове, но зам.-министър на петрола очевидно не е сред най-първите мъже, а именно този човек – Аабед Абдулах Алсааудун ни пратиха. В други страни премиери не се срещат със зам.-министри.

По-съществени са останалите неистини, разкрити от Капитал. "Понеже няма какво друго да измислят и да излъжат, накрая казват, че проектът не е с компания от Саудитска Арабия, а от Русия", каза Борисов пред Алсаадун, който отвърна: "Аз съм собственикът", имайки предвид, че "Аркад" е държавна компания на Саудитска Арабия.

„Аркад е само формален изпълнител, но реално компанията няма свои работници на терен и всички дейности са преотдадени на други фирми. Доказателството за това са публикуваните на сайта на Булгартрансгаз договори още преди няколко месеца. Сред истинските строители е регистрираната вБелград руска фирма IDC (Infrastructure Development and Construction), която изгради отсечката на Турски поток през Сърбия, и ще бъде наета за българския участък от газопровода.

На обекта работи и друга руска фирма - СПК, която помагаше на IDC по Турски поток в Сърбия и стана известна и с направата на последната т.нар. златна заварка на първата тръба от Турски поток. Тръбите се доставят от руската Тръбна металургична компания чрез люксембургската (офшорка) Комплишънс дивелъпмънт, която беше конкурент на Аркад в търга за газопровода.

Друг конкурент на арабите - германската Max Streicher, също е нает за подизпълнител, като си сътрудничи с руската Закнефтегазстрой - Прометей. Италианската Bonatti също участва в процедурата за избор на строител срещу Аркад и е наета за изграждането на участък от над 50 км между селата Иванча, Бутово и Борислав, както и по техническите връзки с компресорните станции Вълчи дол и Полски сеновац. Друг подизпълнител, който реално строи българския газопровод, е фирмата от БЕЛАРУС - Белтрубопроводстрой.

Тя е наета конкретно да прокара тръбата под река Янтра, но любопитното е, че според властите в Литва тя застрашава тамошната национална сигурност”, доказва Капитал.

"Не случайно кръстихме проекта Балкански поток, за да бъде свързан с газов хъб Балкан и за да действа реверсивно на територията на Балканите във всички посоки", казва още Борисов.

„Газопроводът и хъбът нямат нищо общо - едното е тръба за транзит на газ, резервирана на 80% от Газпром, а второто е платформа за търговия с природен газ, за която руснаците категорично заявиха, че няма да участват по никакъв начин, а няма много други желаещи за търговия там. Целта на Газпром не е да достави газ в България, който да се търгува тук, а да го достави директно до крайни клиенти в Сърбия и Унгария, за да може по този начин Москва да упражнява геополитическо влияние.

Реверсивен пренос на газ пък е НЕВЪЗМОЖЕН, защото проектираната и резервирана в следващите 25 години посока е само от Турция към Сърбия. Така блокира възможностите за доставка на американски LNG през България към Украйна”, разкрива Капитал.

"България ще доставя газ във всички посоки: Север - Юг и Изток - Запад. Едновременно с това ще обезпечаваме и Азия, и Европа. Тръбата ще обезпечава и Азия, и Европа", обясни още Борисов по време на инспекцията.

„Българският участък от газопровода е свързан само и единствено с продълженията на Турски поток в Турция и Сърбия. По него няма как да тече газ в посока Азия, за да обезпечава каквото и да било, още повече, че природният газ идва към Европа именно от Азия, а не обратно. За ролята на наречения от Борисов Балкански поток при обезпечаването на самата Европа пък свидетелства НУЛЕВИЯТ ИНТЕРЕС от търговци на газ при процедурата за резервиране на капацитет. Освен Газпром и свързано с него швейцарско дружество никой друг не подаде заявление, че иска да транспортира газ през България към Европа”, доказва Капитал.

"Балкански поток е символ на нашето дългогодишно партньорство със Саудитска Арабия”, заяви Борисов.

„Първоначално на 3 април 2019 г. Булгартрансгаз класира на първо място в търга за новия газопровод консорциум Аркад, тъй като цената му беше много по-ниска. Втори остана свързаното с Русия обединение Газово развитие и разширение в България.

На 28 май обаче се стигна до безпрецедентно решение държавната компания да смени избора си и да реши да сключи договор с руския кандидат, който бил готов да свали цената си до тази на саудитците.

В крайна сметка скандалът стана толкова голям, че врътката не мина. А при подписването на договора за газопровода миналата есен премиерът каза, че изборът на Аркад е станал при "много прозрачна, много честна процедура", но още в същото си изявление Борисов на практика опроверга сам себе, обяснявайки как са се провели много тежки преговори, "включително с руските партньори, с колегите от Саудитска Арабия". Това означава, че състезанието се е превърнало в геополитически пазарлък между двата кандидата в търга, който се материализира в наетите от саудитците подизпълнители”, доказва Капитал.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени