ЗА КОГО ЩЕ ГЛАСУВАТЕ НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ НА 4 АПРИЛ 2021 Г.?
ГЕРБ
БСП
ДПС
Има такъв народ - Слави Трифонов
Изправи се! Мутри вън! - Мая Манолова и Триото
Демократична България
Републиканци за България - Цв. Цветанов
ВМРО
НФСБ - ВОЛЯ
АТАКА
Възраждане
България на труда и разума - БТР
Други
Не съм решил/а
Няма да гласувам

резултати
FACEBOOK

Лаборатория не отчита платени PCR тестове

Зрители на bTV сигнализират за пропуск в здравната система - лаборатории правят платени PCR тестове, които не се отчитат в националната система. На 18 ноември Боряна Петрова усеща обща отпадналост. Още на следващия ден се тества - и с антигенен тест, и с PCR в лаборатория. Резултатите са положителни. Работодателят ѝ информира Столичната здравна инспекция.


Оттам се свързват с нея и я информират - имат уведомление от началника ѝ, но положителния ѝ тест го няма. „Аз обясних къде съм го правила и те казаха: „О, да, знаем за тази лаборатория, но тя не ни изпраща резултатите". При разговора с РЗИ стана ясно, че след като нямат данни, аз не съм официално в болничен", обясни жената.

Тества се отново и така влизането в статистиката ѝ струва над 240 лв. От лабораторията обясниха, че уведомяват пациентите си и чрез сайта, и чрез бланка, с която пациентите декларират, че са наясно, че на практика тестът, който плащат, може да послужи само за „лична информация"
„Тестове за COVID-19 правим от август, не ги отчитаме никъде, защото нито Министерството на здравеопазването, нито РЗИ ни дадоха достъп", обясни Емил Митев, мениджър „Продажби" в лабораторията. Лабораторията не е част от списъка с лицензираните, чиито резултати се отчитат в системата. От лятото досега в нея са направени около 4 000 PCR теста. Затова от столичната РЗИ обясниха, че резултатите трябва да бъдат потвърждавани в Националната референтна лаборатория.

Провеждането на тестове в лаборатории, които не са включени в заповедта на министъра на здравеопазването и нямат достъп до системата води до възможността лица с позитивни резултати да останат невписани в системата, което възпрепятства поставянето им под карантина и спомага за разпространение на инфекцията", отговориха от РЗИ. „Интересно ми е наистина - колко лаборатории правят тестове и не изпращат данни, и колко хора след това имат проблем", коментира Боряна. От СРЗИ допълниха, че в тази лаборатория няма назначени лекари, заради което е сезирана Софийската Районна прокуратура. Работят ли и други такива лаборатории в страната? Очакваме отговора от Здравното министерство. От Медицинския надзор, обаче, поясниха, че при тях не са постъпвали сигнали от пациенти с платен PCR, който да не е бил отчетен.

Източник: bTV


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени